U bent hier

Winslow, Don - Lek

Waardering ****

Don Winslow studeerde journalistiek, werd manager van een theater en eindigde als privedetective. Hij schreef al eerder bestsellers over de Mexicaanse drugkartels voor hij de overstap maakte en de thriller Lek schreef over de hypocrisie en de corruptie binnen de politie. Hetgeen men wil zien van de politie is zowel tegenstrijdig als onmogelijk, aldus Don Winslow. Zijn  personages beginnen vrijwel altijd als iemand die het goede wil doen, maar in de loop van de tijd door wat er gebeurt een andere route gaan volgen. Lek  is een boek dat hij altijd al wilde schrijven en waarvoor hij zowel de beginnende agenten als de veteranen interviewden. Mede door zijn research komt hij erachter dat er agenten op straat lopen die onvoldoende getraind zijn en onvoldoende gefaciliteerd worden. In zijn held Denny Malone zitten ook zeker enkele trekjes van hemzelf, terurgverwijzend naar zijn jeugd op Staten Island (https://www.theguardian.com/books/2017/jun/08/don-winslow-the-force-new-...).

 

Denny Malone werkt niet bij de politie, hij is de politie. De straten van New York- en hun bewoners- zijn van hem. Hij is de koning, de alleenheerser. En hij bepaalt wat er gebeurt. Dat hij het niet te nauw neemt met de wet spreekt vanzelf: je moet wel heel naïef zijn om te geloven dat de orde op een andere manier gehandhaafd kan worden. Bij de FBI denken ze daar heel anders over. Ze pakken Malone op en het bewijs tegen hem liegt er niet om. Hij mag kiezen; Of hij gaat de gevangenis in, of hij accepteert de deal die ze hem bieden. Alleen dan moet hij worden wat hij het meest haat en veracht: een rat, een verrader…..

 

Met de grauwe donkere cover kan het niet anders dan dat er een rauwe politie thriller volgt. De afbeelding op de cover maakt ook direct duidelijk waar het verhaal zich afspeelt. De rode letters van de titel Lek spatten van de pagina af en trekken in een boekhandel zeker de aandacht. Het dilemma “goede agent of slechte agent” dat op de cover staat, is gelijk het centrale thema van Lek. Hoofdpersoon Denny Malone is de agent waar deze thriller om draait. Hij is arrogant, de koning van de straat en de onofficiële leider van de North Manhattan Task Force. Maar Malone heeft ook een andere kant; de kant die maakte dat hij agent werd. De Ierse standvastige agent heeft principes waar hij voor staat; hij staat voor en zorgt voor veiligheid op straat voor de fatsoenlijke bewoners, met alle middelen die nodig zijn. De lezer leert Malone kennen op het moment dat hij zelf terugblikt op zijn leven, achter de tralies van een FBI cel. Daarna neemt Winslow ons mee terug in de tijd, naar het moment dat Malone een keuze maakte die zijn leven uiteindelijk zou veranderen. In verschillende delen krijgt de lezer zicht op de wijze waarop Malone en zijn maten hun werk doen in de wijk en word de lezer steeds opnieuw aan het denken gezet over wanneer iemand een goede of een corrupte agent is. Hierna maakt Winslow weer een sprong in de tijd en kijken we mee terwijl Malone onder vuur komt te liggen en voor de keuze komt te staan.......of naar de gevangenis voor zijn acties of het accepteren van de deal die hem tot rat maakt. Wat Winslow heel goed voor elkaar heeft gekregen, is de spanning vanaf het eerste moment aanbrengen en weten vast te houden. Want al snel blijkt dat op ieder niveau opnieuw de vraag speelt wie er “goed” is en wie “corrupt”. Lek is een thriller met veel momenten van forse actie, onverwachte wendingen en personages die steeds opnieuw gedwongen worden om keuzes te maken die niet alleen hun eigen maar ook andermans levens beïnvloeden. Een genot voor thrillerlezers!
 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu