U bent hier

Vos, Marijke - Wedden dat ik blijf

Waardering ****

Auteur Marijke Vos heeft al enkele boeken op haar naam staan wanneer haar nieuwste boekbaby, zoals ze het zelf noemt, in juni 2021 in de boekhandel komt te liggen. In 2019 tekende ze een contract bij uitgeverij HarperCollins en verschenen van haar hand onder andere Ik pleit voor jou en van Chanel naar Flanel. Naast het verschijnen van haar nieuwste schrijfsel is er ook gezinsuitbreiding op komst, dus komt het wel goed uit dat vanwege Corona de boekpromotie grotendeels online plaatsvindt. Wedden dat ik blijf ontstond na een bezoek aan een alpacaboerderij in het Overijsselse Lemelerveld, waar verschillende elementen samenkwamen die ze ook in haar boek heeft laten terugkomen (https://www.koukleum.nl/in-gesprek-met-marijke-vos-winactie/).

Wanneer Debby haar zus zover krijgt dat ze de uitdaging aangaan om beide te verhuizen naar de beste plek die één van hen vindt, krijgt ze de kans om een droom in vervulling te laten gaan. Nu ze de files, haar overvolle agenda en de drukke stad achter zich kan laten schittert er een ster aan de horizon. Maar zal het dorpsleven wel zo idyllisch blijken te zijn? Vijandige dorpsbewoners, een nurkse fokker en een vasthoudend vriendje brengen leven in de brouwerij, om over een zeer smakelijke dierenarts nog maar niet te spreken.

De cover van Wedden dat ik blijf past perfect bij de romantiek die je mag verwachten in een feelgood verhaal. De vrolijke alpaca’s trekken de aandacht en het stel op de voorkant oogt jong en sprankelend. Hoofdpersonage Debby past goed bij de vrouw op de cover en de springerige staart past bij hoe zij in het leven staat. Haar enthousiasme is aanstekelijk, haar humor vermakelijk en ook haar impulsiviteit zorgt voor een vrolijke noot. Naast Debby komen nog een aantal personages voorbij, zoals de egocentrische Stijn, dreamy dierenarts Rogier en de stabiele zus van Debby, Hilde met haar gezin. Ook de bewoners van het dorp weet Vos, soms slechts met enkele rake lijnen van haar pen, tot leven te brengen waarbij ze de clichés niet schuwt.
Wanneer Debby begint met dromen weet Marijke Vos het zo te beschrijven dat je als vanzelf meegenomen wordt in het verhaal door het enthousiasme dat van de pagina’s afspringt. Het plot is op zich niet heel verassend, maar toch is de auteur gelukt door keuzes voor elementen zoals de alpaca’s, een autistische jongen en een journalistiek uitstapje verrassend te zijn in het complete verhaal. Wie begint aan Wedden dat ik blijf begint hoeft geen uniek verhaal te verwachten, maar kan wel genieten van een hoeveelheid unieke elementen die, samengevoegd, maken dat je dit boek niet meer kan neerleggen zodra je het hebt opengeslagen.

Uitgegeven door HarperCollins

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu