U bent hier

Swallow, James - Nomade

Waardering ***

James Swallow, van oorsprong scriptschrijver, is van mening dat het belangrijk is om de lezer al aan het begin van het verhaal vast te grijpen en niet meer los te laten. Zijn hoofdpersoon ontstond vanuit de behoeft dat “de man achter het bureau” nu eens in het middelpunt zou staan in plaats van altijd aan de zijlijn toe te kijken hoe de stoere gasten de deur inschoppen. Hij schreef tegelijkertijd aan de ontwikkeling van Marc Dane als aan het plot voor Nomad, wat heeft gemaakt dat het einde van dit boek goed past bij zijn persoon en alle andere goede en slechte personages (http://lizlovesbooks.com/lizlovesbooks/nomad-by-james-swallow-author-interview-and-review/) .

Geheim agent Marc Dane, de computertechneut van het team, wordt na een aanslag op zijn team gedwongen om zich in de frontlinie te begeven. Wanneer hij ervan verdacht word de verrader te zijn heeft hij geen enige keuze dan de race met de klok aan te gaan om zijn naam te zuiveren. Zijn enige mogelijkheid voor enige steun is de Rubicongroep waarna hij samen moet gaan werken met ex-militair Lucy Keyes, niet alleen om zelf in leven te blijven maar ook om een terroristische aanslag te voorkomen.

De rode cover intrigeert door de netwerkafbeeldingen die erop te zien zijn. De kleine lettertjes die gebruikt zijn op de achterflap maken wel dat je met aandacht zal moeten lezen om te zien wat erop staat. Met een knallende proloog weet Swallow de lezer direct het boek binnen te trekken en te prikkelen. Hierna schakelt hij over naar de actie van het team van hoofdpersonage Marc Dane, waardoor je van het ene spannende moment in het andere vliegt. Dane, die held moet worden tegen wil en dank, blijkt toch wel iets meer getraind voor het veldwerk dan in eerste instantie lijkt. Naast hem staat gelukkig ex-militair Lucy, powerhouse eerste klas, die hem bijstaat en haar training inzet om samen met hem de missie aan te gaan.
Met de angst voor terrorisme als onderliggend actueel thema heeft Swallow met Nomade een actiethriller neergezet die wel bij de lezer binnenkomt. Zijn ervaring als scriptschrijver is duidelijk merkbaar aan het filmisch geschreven, strak in elkaar gestoken plot dat maakt dat je snel mee kan met de hoofdpersonages. Helaas mist het plot wel enige diepgang en hangt het van van veel geluk & toevalligheid aan elkaar. Door het verhaal vanuit wisselende perspectieven te vertellen weet Swallow wel enigszins een beeld te geven van zowel de kant van de terroristen als van de mensen die er de dupe van lijken te worden, echter ontbreekt ook hier wel enigszins de diepgang om je er nog meer in mee te nemen.
Voor een actiethriller en als start van een serie rondom Marc en Lucy is Nomade zeker interessant, maar je moet als lezer wel van het actiegenre houden.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu