U bent hier

Stocklassa, Jan - Stieg Larsons erfenis

Waardering ***

Zweedse onderzoeksjournalist Jan Stocklassa kwam, tijdens het schrijven van een boek naar verschillende plaatsen delict, een tip over een archief van de overleden thriller auteur Stieg Larsson. Hier ontdekte hij onder andere de aantekeningen van Larsson over de moord op premier Olaf Palme. Hij liet zijn eigen onderzoek voor wat het was en besloot verder te werken met de gevonden aantekeningen, schakelde zelfs zijn vriendin in om eigen onderzoek te doen vanuit de gedachte dat dit ook zou zijn wat Stieg Larsson zou hebben gedaan, zo vertelt hij zelf (bron: https://www.trouw.nl/home/-millennium-schrijver-stieg-larsson-loste-mogelijk-de-moord-op-olaf-palme-op~ae9704f8/).

Op 28 februari 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme op straat in Stockholm doodgeschoten. Een moord die tot de dag van vandaag onopgelost is en waarover de meest wilde complottheorieën bestaan. Stieg Larsson, de latere auteur van de wereldberoemde Millennium-trilogie, is overtuigd van de betrokkenheid van extreemrechtse groeperingen en buitenlandse veiligheidsdiensten en begint zelf in het diepste geheim een intensief onderzoek. Hij houdt zijn zoektocht jarenlang vol en doet onthutsende ontdekkingen, maar voor hij de vermoedelijke daders kan aanwijzen overlijdt hij in 2004 plots aan een hartaanval. In 2014 vindt journalist en documentairemaker Jan Stocklassa in een opslagbox twintig kartonnen dozen met daarin Stieg Larssons aantekeningen over de moord. Hij besluit het onderzoek voort te zetten en zet zorgvuldig de puzzelstukjes uit het archief in elkaar. Hij volgt alle aanwijzingen over mogelijke daders en stuit daarbij op nieuwe en overtuigende aanwijzingen naar wie verantwoordelijk is geweest voor de moord op Olof Palme.

Het nieuwste boek van Stocklassa valt in de categorie True crime en combineert onderzoeksjournalistiek met een biografisch verhaal. Dit is ook te merken in de manier waarop het boek geschreven is. De stukken die vanuit onderzoeksperspectief zijn geschreven zijn veelal opsommingen, doorspekt zijn met alle theorieën waarbij alles in elkaar samen hangt en het soms moeilijk te volgen is als je zelf niet goed in de materie zit. Hierbij laat Stocklassa overigens wel zien dat het boek gestoeld is op enorm gedetailleerde research wat de geloofwaardigheid van zijn resultaten zeker ten goede komt. Op de momenten dat het meer geschreven is als een biografisch gedeelte vanuit Stieg Larsson hanteert Stocklassa een meer geromantiseerde schrijfstijl en is het boek goed leesbaar en goed te volgen. Vooral in het eerste deel zijn de stukken geschreven vanuit Stiegs ervaringen interessant en nodigen uit om verder te lezen. En in het tweede deel is het Stocklassa gelukt om redelijk wat vaart aan te brengen als het gaat om onder andere de undercoveroperatie. Wel lijkt het alsof de auteur moeite heeft gehad om hoofd- en bijzaken te scheiden, wat maakt dat het een lijvig boek is geworden. De liefhebber van True crime komt met dit boek zeker aan zijn trekken en voor de rest is het voor Stocklassa afwachten of zijn gedetailleerde onderzoek bijdraagt aan de uiteindelijke oplossing van de moord op Olaf Palme.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu