U bent hier

Smit, Heleen - Op het verkeerde moment

Waardering ****

Redacteur en afgestudeerd journaliste Heleen Smit heeft naast haar werk nu een ook thriller geschreven. Haar debuut Op het verkeerde moment is begin 2020 uitgebracht door uitgeverij Crime Compagnie, nadat zij eerder al een kort verhaal van Smit publiceerden in de verhalenbundel Donkere dagen.

Een sneeuwstorm, een afgelegen weg en jij rijdt daar in het donker. Dan ligt er iets op de weg, stap jij uit? Sophie Hofman stopt, maar de gevolgen daarvan had ze zich niet van te voren kunnen bedenken. Onder dwang moet ze een man helpen, maar het blijft niet bij een enkel ritje.

De cover van Op het verkeerde moment brengt je direct in de sfeer van het boek en op de avond waarop het plot begint. Een sterk beeld passend bij het verhaal en in die zin zeer goed gekozen. Naast de cover neemt de auteur je direct in het hoofdstuk mee in het gevoel van een eenzame, donkere avond waarin je de sneeuw tegemoet rijdt en kun je je als lezer zeer goed inbeelden dat je daar rijdt. De vraag die gesteld word op de cover zet je daarmee direct aan het denken. Zou jij uit de auto stappen als je confronteert word met iets of iemand op een donkere weg?
Hoofdpersonage Sophie Hofman heeft net een punt achter haar relatie gezet en de afgelopen tijd heeft er onder andere toe geleidt dat ze op haar werk de kantjes er af loopt en geschorst is. Toch blijkt Sophie nog altijd een snelle denker die situaties overziet en ook in crisissen het hoofd koel houd. Haar onderzoekende inslag en haar vastberadenheid waarmee ze zich als een terriër vastbijt wanneer ze wil weten hoe iets in elkaar zit maken haar tot een interessant personage. Toch is het wat cliché dat het nu net een journaliste is die in dit verhaal betrokken wordt, waardoor sommige wendingen iets meer voor de hand liggend zijn. Naast Sophie speelt ook Vincent een grote rol en het is Smits goed gelukt om de beide kanten van zijn persoonlijkheid in beeld te brengen.
Plottechnisch gezien zit Op het verkeerde moment goed en geloofwaardig in elkaar en is het een verhaal dat door de korte hoofdstukken en acties die elkaar rap opvolgen een hoge snelheid kent. Ook de datum aanduidingen boven de verschillende hoofdstukken dragen hier een aan bij. Verschillende wendingen zijn verrassend al zal voor de diehard thrillerlezer de ontknoping mogelijk niet helemaal meer als een verrassing komen. Dit doet echter zeker niet af aan het leesplezier van dit geslaagde debuut.

 


www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu