U bent hier

Rolfsdotter, Ulrika - Duivelsdal

Waardering ***

Ulrika Rolfsdotter is sociaal werker, net als haar hoofdpersonage Annie Ljung, en gedragstherapeut.
Haar debuut Duivelsdal werd sterk aangeprezen op de Scandinavische crimefair en wordt nu uitgegeven door Ambo Anthos. Rolfsdotter heeft al aangekondigd dat ook alle volgende delen gebaseerd zullen zijn historische moordzaken.

Met sneeuw op haar voorruit spoedt de 34-jarige Annie Ljung zich terug naar haar geboortedorp, op bezoek bij haar zieke moeder. Tijdens haar bezoek verdwijnt haar nicht en besluit Annie te blijven om te helpen zoeken. Wanneer de politie op een dood spoor lijkt te zitten weet Annie nieuwe informatie boven tafel te krijgen, een reden voor haar om zich vast te bijten in de zoektocht. Zeker wanneer er een tweede slachtoffer valt vallen ze puzzelstukjes steeds meer op hun plek.

Met het eerste hoofdstuk weet Rolfsdotter de lezer direct te prikkelen, de laatste 2 zinnen van het hoofdstuk doen je even afvragen of je een boek van Thomas OldeHeuvelt in handen hebt gekregen, geschreven onder een pseudoniem. Al vlot wordt duidelijk welk fenomeen hier speelt, wanneer wordt overgeschakeld naar de kennismaking met hoofdpersonage Annie Ljung. De sociaal werker is afkomstig uit Lockne, maar door een voorval in het verleden naar Stockholm gegaan, is met tegenzin op de terugweg naar haar geboortegrond. Door de uitspraken en gedachten van Ljung krijg je steeds meer beeld van wat er in het verleden is gebeurt, wat ook enige spanning met zich meebrengt.
Wanneer Annie eenmaal in Lockne is aangekomen verdwijnt haar nicht en voelt Annie zich gedwongen om langer te blijven en steun te bieden. Ondanks de nare gevoelens die haar verblijf in Lockne bij haar oproepen probeert Annie te doen waarvan zij denkt dat het goed is, neemt ze het verlof van haar vriendin waar en duikt ze ondertussen verder in de vermissingszaak. Naast hoofdstukken vanuit Annie schrijft de auteur vanuit het perspectief van neef Sven, waardoor je een meer compleet beeld van de situatie krijgt. Zoals zoveel Scandinavische thrillers heeft ook Duivelsdal een zekere relaxte sfeer over zich en lijkt het leven daar langzamer te gaan dan in de rest van de westerse wereld. Rolfsdotter heeft een spannend en compleet plot in elkaar gezet al is er ook wel sprake van wat cliché-achtig gebruik van personages. In een dorp waarin iedereen elkaar kent en het lastig is je geschiedenis achter je te laten is van tevoren al duidelijk dat Annie haar verleden niet zal kunnen ontlopen en de confrontatie aan zal moeten gaan. Een 2de heftige situatie brengt niet alleen vaart in de zaak maar maakt ook duidelijk dat er diepere lagen zijn dan de politie in eerste instantie vermoedt. Rolfsdotter weet met haar pennestreken de donkere sfeer van een gesloten dorpje in een dal vol sneeuw helder te beschrijven, waardoor je je als lezer op de locatie kan wanen. Zijn er verbeterpuntjes? Absoluut maar dit is ook een fijn begin van een nieuwe serie rondom Annie Ljung.

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu