U bent hier

Robertson, Ian - Het winnaareffect

Waardering ***

Het winnaareffect is geschreven door Ian Robertson, neurospycholoog en oprichter van Trinity College Institue of Neuroscience. Hij publiceerde al meer dan 200 wetenschappelijke artikelen en heeft verscheidene bestsellers op zijn naam staan. Hij schreef onder andere Mindsculpture en The mind’s eye.

In het winnaareffect gaat Robertson op zoek naar het effect van macht en succes op de hersenen. In de eerste vijf hoofdstukken bespreekt hij verschillende vragen die gezamenlijk moeten leiden tot een antwoord op de vraag waar hij onderzoek naar doet. Zo bespreekt hij of succes aangeboren is, wat de effecten van macht zijn en waarom mensen willen winnen. Want wat levert succes nu eigenlijk op? En maakt het dan ook nog uit welk succes je boekt?
In het laatste hoofdstuk, het winnende denken,  ligt de nadruk vooral op de vraag wat iemand tot winnaar maakt. Welk effect heeft macht op personen en hoe komen zij uit de strijd?

Robertson weet in begrijpbare taal zijn zoektocht te beschrijven, waarin hij goed onderbouwt op zoek gaat naar de antwoorden op bovengenoemde vragen. Met behulp van herkenbare voorbeelden schetst hij hoe macht blind kan maken voor het gedrag dat je vertoont en de reacties die dat oproept. Het voorbeeld van de drie leiders in de autobranche die ieder met hun privévliegtuig aankomen om een zak geld te vragen om hun bedrijf te redden zijn hier een goed voorbeeld van. Toch is het winnaareffect geen makkelijk weglezend boek dat je tussendoor even oppakt. Het vraagt van de lezer een flinke dosis aandacht en tijd om ook goed te begrijpen wat Robertson duidelijk probeert te maken.

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu