U bent hier

Reynolds, Allie - Huiver

Waardering ****

De in Groot Brittanie geboren Allie Reynolds is voormalig freestyle snowboarder maar vind haar kicks tegenwoord op het surfbord in Australie. Daar gaf ze Engelse les en schreef aan haar debuut. Als tiener had ze een bijbaantje in een boekwinkel en sindsdien had ze de wens zelf een boek te schrijven. Een uitdaging wat haar betreft is de juiste titel vinden bij een verhaal, een titel die voldoende prikkelt. Hoofdpersonage Mila heeft wel wat van haarzelf weg, aldus Reynolds, waardoor het schrijven vanuit haar bijna als vanzelf ging. Reynolds hoopt wel dat ze haar vrouwelijke personages net zo sterk heeft kunnen neerzetten als de mannen, dat de vrouwen in thrillers vaak als zwak worden geportretteerd bevalt haar niet bepaald.  Ook in haar volgende boeken hoopt ze sporters als personages terug te kunnen laten komen, omdat ze wat haar betreft hele goede karakter eigenschappen hebben voor in thrillers (bron: https://writerinterviews.blogspot.com/2021/01/allie-reynolds.html).

Wanneer Milla de uitnodiging ontvangt voor een reünie met haar oude snowboard vrienden verheugt ze zich erop haar oude vrienden terug te zien. Wanneer de groep zich verzameld en in de skilift naar boven stapt bekruipt hen al het gevoel dat er iets niet helemaal klopt. Op de top vinden ze een ijsbreker om hun weekend mee te starten, maar de geheimen die daarbij naar boven komen wijzen er vooral op dat iemand wil weten wat er gebeurt is met Saskia, die tien jaar terug verdween.

De cover van Huiver oogt spannend, de skigondels tussen het witte landschap roept al een onherbergzaam gevoel op, zeker doordat ze verdwijnen in de mist. De rode letters spatten van de cover af, waardoor dit boek in de boekhandel niet te missen zal zijn. Hoofdpersonage is Milla, vanuit wiens perspectief het verhaal in de ik-vorm vertelt wordt. De dertiger is voormalig snowboarder en topsporter en heeft bijpassende karaktereigenschappen zoals een enorm doorzettingsvermogen, competitieve instelling en enorm veel lef. Naast haar floreren de andere vrienden van hun groepje snowboarders van tien jaar terug, waarin wel de cliché personages terug komen zoals de leider van de groep, de beste vriend, de stoere jongen en het meisje dat niet op een board staat. Het verhaal start met een spannende proloog, die al duidelijk maakt dat er in ieder geval iets gebeurt is en dat maakt zeker nieuwsgierig.
Milla start haar verhaal in heden, waarin we meegenomen worden in de aankomst bij de skilift en haar reacties op de anderen die aansluiten. Al vrij snel weet Reynolds de spanningsboog licht te spannen bij aankomst bij de kabelbaan en de daaropvolgende rit naar het hoger gelegen panoramagebouw. De wijze waarop duidelijk word dat er iets meer gaande is dan eerder werd gedacht zorgt ervoor dat de onderhuidse spanning toeneemt. Wanneer Reynolds vanaf hoofdstuk 4 de lezer meeneemt terug naar die ene winter tien jaar geleden leer je de vriendengroep en hun onderlinge verhoudingen steeds beter kennen. Reynolds weet de rest van het boek de spanning steeds een beetje op te voeren door zowel de verhaallijn uit het heden als die uit het verleden steeds wordt afgesloten met een mini cliffhanger. Door de vaart waarmee het verhaal vertelt word, de spanning die steeds meer toeneemt en de verrassende wendingen weet Huiver de aandacht vast te houden tot de laatste pagina. Een debuut dat smaakt naar meer.

 

Uitgegeven door https://www.amboanthos.nl/

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu