U bent hier

Quirk, Matthew - De 500

Waardering ***

Quirk studeerde geschiedenis en letteren waarna hij vele stukken publiceerde over verscheidene onderwerpen in “The Atlantic”. Zo schreef deze in Washington DC wonende auteur onder andere over misdaad, vervolgingen van terroristen en internationale bendes.

In De 500 draait het allemaal om Mike Ford, een student met torenhoge schulden en een crimineel randje aan zijn verleden en familie. Als hij van Harvard word gehaald om bij de Davies Group te gaan werken, word hij opgeleid om mee te werken aan het beïnvloeden van de machtigste mensen in Washington. Algauw raakt Mike verstrikt in een web van chantage,macht en corruptie waaruit geen ontsnappen mogelijk lijkt, zeker niet als hij op eigen houtje op onderzoek uitgaat.

Quirk schreef met zijn debuut De 500 volgens eigen zeggen een roman, maar in Nederland word hij onder het genre thriller verkocht. Dit debuut, dat zich afspeelt in Washington, word momenteel verfilmd. Op de cover word het boek aangeprezen als een mix tussen Baldacci en Grisham; complotten met actie. En hoewel gesteld kan worden dat De 500 zeker in dit genre past kan Quirk zich nog lange niet meten met deze gerenomeerde auteurs. De 500 gaat traag van start en heeft tot ruim over de 200 pagina’s nodig om op gang te komen. Daarnaast is Quirk te verhalend en geeft regelmatig onnodige informatie en / of uitleg die enkel de vaart uit het verhaal haalt. Jammer, want op zich is De 500 een plot dat meer in zich heeft als het beter uitgewerkt zou worden. Wat actiescènes betreft heeft Quirk zeker een verhaal geschreven dat zich leent voor verfilming, maar om De 500 voor een echte spannende thriller te laten doorgaan kunnen er zeker 100 pagina’s geschrapt worden.

Een pluspunt aan dit boek is dat het thema macht en corruptie van macht goed word blootgelegd. De 500 boeit dan ook zeker wel als je eenmaal door de eerste pagina’s heen hebt geworsteld. Net aan *** voor dit debuut van Matthew Quirk

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu