U bent hier

Overman, Mariska - Verdoemd

Waardering ****

Donderdag 10 januari 2019 was de feestelijke avond waarop Verdoemd, het derde boek van Mariska Overman, gepresenteerd werd bij boekhandel Broekhuis te Hengelo. Wederom is de hoofdrol weggelegd voor Isabel Dieudonné. Nadat Mariska Overman het eerste exemplaar aan haar verraste dochter heeft overhandigt wordt zij zelf door haar verrast met mooie woorden. Wat volgt is een interactief gedeelte dat wordt ingeluid met een muziekstuk van de kinderboekenschrijver Rick Meijer. Overman vertelt rustig over haar schrijfproces, waarbij ze tijdens het schrijven niet stilstaat bij de lezer die naderhand haar boek ter hand zal nemen. Ze vertelt dat ze wel hoopt dat haar lezers na het dichtslaan van haar boek aan het denken zijn gezet, bij Verdoemd bijvoorbeeld over dat ook iemand in hun omgeving momenten zou kunnen hebben dat hij of zij het niet meer ziet zitten in dit leven en dat ze er dan voor iemand kunnen zijn. Tevens breekt ze een lans voor de forensisch pathologen aan wie het boek is opgedragen, omdat niet ieder overlijden zo in elkaar steekt als het op het eerste gezicht lijkt.

Drie jonge mensen.
Drie zelfdodingen.
Klopt dat wel? Of is er meer aan de hand?
Isabel Dieudonné, specialist postmortale zorg en ex-rechercheur ontrafelt beetje bij beetje een duistere waarheid. Ze bijt zich vast in de zaak maar verliest daarbij zichzelf uit het oog.

De cover van Verdoemd past goed in het de serie covers die tot nu toe gekozen is voor de boeken van Overman maar ook in het complete oeuvre dat uitgebracht wordt onder de vlag van uitgeverij CrimeCompagnie. Op de achterflap is slechts een korte tekst te vinden, die uitnodigt om het boek ter hand te nemen. Waar Overman in haar eerdere boeken ook al wel vanuit een ander perspectief dan die van haar protagonist schreef is dit de eerste keer dat de verhaallijnen qua tijd niet gelijk lopen. Als lezer volg je het leven van drie jonge mensen al vanaf een jaar voordat Isabel een rol gaat spelen. Door de afwisseling tussen deze verhaallijnen werkt ze op een mooie onderbouwde manier toe naar een ontknoping. Met de drie jonge mensen weet Overman een realistisch inkijkje te creëren in hoe sommige jongeren buiten de boot vallen en waar dit toe kan leiden. De Anna, Daan en Jelte hebben ieder hun eigen trauma’s die hen niet alleen bij elkaar brachten maar ook samen op een destructief pad. Een verhaallijn waarin je meer begrip krijgt voor dit drietal, waarbij Overman vooral Anna en Jelte zo levendig heeft weten neer te zetten dat je gaat snappen waarom zij doen wat ze doen. Protagonist Isabel wordt ook in dit boek verder uitgediept, waarbij je vooral door het stukje achtergrond haar steeds beter leert begrijpen. Haar gedrevenheid is fijn om te lezen, ook al lijkt het bijna door te slaan in geobsedeerdheid. Ook de aansprekende Damon weet wederom te boeien en de rode draad rondom hun privélevens laat in ieder geval voldoende ruimte voor op zijn minst nog een vierde deel. Qua spanning is het wederom gelukt om deze langzaam op te bouwen tot een hoogtepunt bij de ontknoping. Voor Overman geen hoge spanningspieken die steeds weer inzakken maar een langzaam toenemende spanning die ervoor zorgt dat je blijft lezen totdat je de laatste pagina van het boek kan dichtslaan.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu