U bent hier

Oudshoorn, Saskia - Losgeslagen

Waardering ***

Saskia Oudshoorn schrijft al hele lange tijd, maar tot 2014 niet heel actief. Ondertussen zat ze al vaker bij de finalisten voor een schrijfwedstrijd en wist ze die van Sweek te winnen. Deelname aan schrijfwedstrijden heeft haar geholpen een groter publiek te bereiken, iets was lastig is voor een beginnend auteur. Het manuscript voor Los geslagen, uitgegeven door Crimecompagnie lag al klaar in 2019 en onder andere personage Eva Groen, die al eerder verscheen in Zie jij mij speelt ook nu weer een rol (bron: https://www.bookstamel.com/2019/09/17/interview-met-saskia-oudshoorn/).

Samen met haar man Frederik woont advocatie Annemie, ondanks een stroef lopende relatie, in een net opgeleverde woning. Het nieuwbouwproject, waarin de bewoners van vier villa’s ook voor elkaar zorgen, is net neergezet. Gijs, vader van Annemie, is vanwege een fysieke beperking bij hen ingetrokken en heeft aardig wat zorg nodig. Als 1 van de buurmannen vlak na het betrekken van de woning zijn huis op Ibiza beschikbaar stelt om elkaar op een gezamenlijke vakantie beter te leren kennen vertrekken de vier gezinnen al vlot. Ook Mees, de 21 jarige knappe buurjongen, is van de partij en tijdens de vakantie begint er wat te broeien. Maar dan gaat het helemaal mis….

De cover van Losgeslagen toont een vrouw in het water, wat goed blijkt te passend bij het plot. Bij de start van het boek krijg je een kort overzicht wie er in welke villa is komen wonen, wat we ondersteunend is om direct de personen op de goede plek te kunnen plaatsen.
De proloog waarmee gestart wordt is geschreven vanuit de alwetende verteller en gaat over Gijs Tullemans en zijn laatste moment. Zijn laatste gedachten, zijn laatste gesprek en het laatste contact dat hij heeft, daarin wordt je als lezer meegenomen. De volgende hoofdstukken geven kort de periode erna weer, waarna afgewisseld wordt met een in cursief geschreven hoofdstukje vanuit daderperspectief. Hierna maakt Oudshoorn een sprong terug in de tijd, naar het moment dat de villa’s bijna opgeleverd worden, waarna het plot verder gaat.
We leren hoofdpersoon Annemie kennen op het moment dat haar vader overleden is en zij, door haar man op de hoogte wordt gesteld. De sfeer tussen beiden is gespannen en dat hun relatie stroef verloopt is al vrij snel duidelijk.  De korte momenten waarin wordt gememoreerd aan wat er eerder spelen maken duidelijk dat er het een en ander voorgevallen is, wat de spanning licht doet toenemen. Frederik komt over als een dominante man die van een vrouw verwacht dat ze doet wat hij wil, Oudshoorn weet dit middels haar teksten vrij snel duidelijk te maken.
Ook de overige personages weet Oudshoorn vrij herkenbaar te beschrijven wanneer zij bijeen zijn voor een gezamenlijke barbecue, waarbij wel wat stereotypen voorbij komen. Door vanuit een alwetende verteller in de verschillende hoofdstukken te vertellen vanuit perspectief van Annemie, Frederik, Mees en Eva krijg je als lezer steeds een ander stukje van de puzzel in handen. Oudshoorn weet regelmatig te verrassen met een onverwachte wending of een stukje verleden dat ineens naar boven komt. De vakantie in Ibiza levert heftige momenten op, die Oudshoorn zeker niet mijdt. De wijze waarop zij de ervaringen en keuzes van Annemie beschrijft maken haar gevoel en gedrag invoelbaar en zorgen voor een toename van de onderhuidse spanning. De cursieve stukken tekst vanuit de dader vormen steeds korte intermezzo’s in het gehaal, helaas is echter vrij vroeg en te makkelijk te achterhalen om wie het hier gaat.   
Het plot dendert redelijk vlot door en mede door onderzoek van journaliste Eva vallen er steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. De vuren waar Annemie voor komt te staan weet de auteur invoelbaar te beschrijven, waarbij de groei in haar persoonlijke ontwikkeling steeds duidelijk wordt, weet Oudshoorn vrijwel hele boek te boeien.
Het relatieve feelgood einde doet het thriller gehalte wel iets te niet, maar het leesplezier neemt er zeker niet door af.


 

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu