U bent hier

Niewierra, Anya - Vrij uitzicht

Waardering ****

Vrij uitzicht is het debuut van Anya Niewierra. De Limburgse auteur is naast haar schrijfwerk algemeen directeur van VVV Zuid-Limburg. Naast het schrijven zijn schilderen en reizen twee andere grote passies van haar. De locatie voor haar debuut ontdekte ze tijdens één van deze reizen. Niewierra bereikte de shortlist van de Hebban debuutprijs 2014.

Tess Clement trekt, na het overlijden van haar moeder en het verlies van haar man aan een jongere vrouw, terug naar het dorpje Mosset waar ze vroeger ook is geweest. De succesvolle zakenvrouw draagt een geheim met zich mee, maar niets weerhoudt haar ervan om de confrontatie met haar verleden aan te gaan en haar jeugdliefde op te zoeken. In Mosset aangekomen blijkt het dorp in de ban van een serie raadselachtige verdwijningen. Het eeuwenoude chateau vormt voor Tess een uitdaging om het om te vormen tot vastgoed, maar dat valt niet overal in goede aarde.

Vanaf de eerste pagina trekt Niewarra de lezer het verhaal binnen. De proloog is spannend en zet direct een karakter neer die in de hoofd blijft zitten. Het plot van Vrij uitzicht wordt door de wisselingen in het heden en verleden en het perspectief van de hoofdpersoon van verschillende kanten belicht waardoor er steeds een nieuwe stukje van de puzzel onthuld wordt. Door de emoties die Niewierra oproept blijf je als lezer geïntrigeerd tot het einde. De protagonist is een sterke vrouw die weliswaar haar emoties laat zien maar enige uitdaging niet uit de weg gaat. Ook de andere karakters zijn door Niewierra goed uitgediept passend bij hun rol in het verhaal. Met verrassende wendingen en een goed afgerond verhaal staat het debuut Vrij uitzicht zeer terecht op de shortlist van de Hebban debuutprijs 2014

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu