U bent hier

Nederlof, Bianca - Ongrijpbaar

Waardering ***

Bianca Nederlof is al van jongs af aan met het schrijfvirus besmet. Maar pas in 2010 maakte ze de stap om serieus aan het schrijven te gaan en begon ze als freelance corrector en redacteur. Ze schreef al verschillende kinderboeken en leverde in 2014 via uitgeverij LetterRijn haar eerste thriller Ongrijpbaar af, die zowel voor de schaduwprijs als de Hebban debuutprijs werd genomineerd.

Silvia gaat met haar zoontje Nick naar de intocht van sinterklaas, al heeft ze daar eigenlijk niet zo’n zin in. Als er een opstootje ontstaat raakt ze haar zoontje kwijt in de drukte en dan begint voor Silvia en David de hel pas echt. Tijdens een gesprek met de recherche wordt Silvia gewezen op de mogelijkheid dat een bekende Nick heeft meegenomen, maar haar verleden herbergt een duister geheim. Om te voorkomen dat David haar geheim ontdekt gaat ze zelf op onderzoek uit, een zoektocht met fatale gevolgen.

Nederlof levert met Ongrijpbaar een boek af dat terecht bij de genomineerde hoort voor de debuutprijzen van 2015. Er is nergens uit af te lezen dat het om een debuut gaat, al is dat op zich logisch bij deze auteur die al verscheidene kinderboeken afleverde. Met Ongrijpbaar brengt ze de nachtmerrie van iedere moeder onder woorden; je kind kwijt raken in een massa en hoop moeten blijven houden of hij nog gevonden wordt. Door het wisselen in tijdsperspectief per hoofdstuk weet Nederlof de lezer lange tijd in het ongewisse te houden over hoe alles nu echt in elkaar steekt. Slecht met kleine stapjes wordt iedere keer een stukje van de puzzel onthuld. Het hoofdpersonage, moeder Silvia, leer je als lezer goed kennen doordat je zowel over haar heden als over haar verleden leest. Echter doordat dit enkel bij haar is, blijven de overige personages wat aan de vlakke kant en daar valt zeker nog winst te behalen. Nederlof heeft op adequate wijze de spanning laten toenemen echter de cliffhangers ontbreken en dat verwacht je wel in een thriller. Al met een goed geschreven debuut.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu