U bent hier

Mott, Jason - de teruggekeerden

Waardering ***

De teruggekeerden is een debuut. Een prozadebuut van Jason Mott. Mott studeerde poëzie en literatuur in North Carolina en publiceerde zijn gedichten in verschillende literaire tijdschriften en dichtbundels. Hij werd in 2009 genomineerd voor de Pushcart Prize Award, een prestigieuze literatuur prijs, vanwege deze gedichten. Nog voor de definitieve versie van De teruggekeerden verscheen was er al een biedingsoorlog uitgebroken voor de filmrechten.

In De teruggekeerden staat de 8-jarige Jacob Hargrave ineens weer bij zijn ouders voor de deur. Echter Jacob is 50 jaar terug verdronken en zijn ouders zijn 50 jaar ouder geworden. Voor Lucille is Jacob een geschenk uit de hemel en vult het een gat waar ze al jarenlang mee rondliep. Voor Harold echter, net zoals voor vele anderen over de hele wereld die zich hiermee geconfronteerd zien, brengt het veel verwarde gevoelens met zich mee. Over de hele wereld komen overledenen terug bij de mensen van wie ze houden, de wereld lijkt te overspoelen door alle teruggekeerden. Een overspoeling die door velen als bedreigend wordt ervaren. Niemand weet wat er precies gebeurt en niemand weet waarom….maar in de tijd die volgt zal een ieder zijn eigen keuzes moeten maken.

De teruggekeerden valt onder het thrillergenre, echter na het lezen van dit boek lijkt dit niet het best passende genre. Mott heeft een boek geschreven waarin vooral de drama en de emoties de boventoon voeren. Vanaf het begin weet hij de lezer aan het denken te zetten, “wat zou ik zelf doen als plotseling een overleden geliefde voor de deur zou staan”. De onderhuidse spanning zorgt ervoor dat je wil weten hoe het verder gaat, wat er zal gebeuren met Jacob, Lucille en Harold. De karakters zijn goed uitgewerkt, ze hebben een mooie gelaagdheid die je doet meeleven met hen.

De teruggekeerden biedt echter geen antwoord op de vraag die zijzelf opwerpt. Dus voor de lezer die liever geen open einde heeft of op zoek is naar een thriller, het advies om een ander boek op te pakken. Maar wie een prachtig geschreven roman zoekt, met poëtische teksten, is dit een absolute aanrader.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu