In mijn element!

Tijdens mijn bezoek een half jaar terug aan de Thermen Bussloo las ik op de aankondiging dat ze een nieuwe sauna gingen aanbieden; de 4 elementen sauna. Aangezien Bussloo tot mijn favorieten behoort, en ik ook altijd in ben voor nieuwe dingen was dit natuurlijk een buitenkans die ik me niet zou laten ontlopen. Mijn eerste bezoek na de opening van de sauna had ik pech, door omstandigheden was de 4 elementen sauna buiten gebruik. Gelukkig voor mij stond er al snel weer een bezoekje gepland .

Toen we binnenkwamen en omgekleed waren zijn we eerst maar eens wezen kijken of de sauna in werking was. Gelukkig was het bord aan en was te lezen op welk moment welk speciale saunagang er was om mee te maken. Naast de 4 elementen die gebruikt worden om een saunaronde mee te variëren; warmte, water, geluid en licht, waren er ook 4 verschillende saunagangen ingeprogrammeerd. Zo is het mogelijk te genieten van de “vulkaan”, de “Noordzee”, het “tropische regenwoud” en de” woestijn”. Iedere ronde duurde ongeveer 10 minuten, waarna de sauna in korte tijd weer afkoelde en de volgende gang ging beginnen. Pas laat in de avond kwamen we daadwerkelijk toe aan onze saunaronde binnen de 4 elementensauna; iets wat achteraf bekeken misschien niet zo handig was. De eerste gang die we meemaakten was de “vulkaan”; oranje licht, gerommel en daarna lawaai als uitbarsting, warmte en dan een uitbarsting van water die met een mechanische ventilator door de sauna werd verspreid…..Heet!!!!

Tijdens deze ronde zaten we met nog 3 andere mannen in de sauna, en onderling natuurlijk wel lol en commentaar op wat er gebeurde en wat we nog verwachtten. Aan het eind doofden de lichten en gingen we buiten afkoelen. Op het bord stond dat we na 8 minuten de volgende ronde konden doen, iets wat natuurlijk veel te snel is en wat leidt tot slechte koeling. Maar ja, nog slechts een uur te gaan voor sluitingstijd, nieuwsgierig genoeg om ze allemaal te willen ervaren en dan ook nog de opmerking dat ze niet verwachtten dat ik ze allemaal uit zou zitten; dat kon ik niet op me laten zitten. Dus na behoorlijk goed gekoeld te hebben de tweede ronde ingegaan, gelukkig bleek het “tropische regenwoud” wel warm maar ook een zeer vochtige sauna. Dit in tegenstelling tot de hete, droge “woestijn“ en de vochtige “Noordzee”.

Ik heb het volgehouden, daar ben ik stiekem ook wel een beetje trots op, en heb ze alle 4 achterelkaar aan meegemaakt. Maar ik raad niemand aan om dit ook te doen. Luisteren naar je lichaam is het belangrijkste dat er is, en een goede koeling heb ik tussen nummer 3 en 4 eigenlijk niet meer gehad. Na alle vier de ronden, die het meemaken absoluut waard zijn, behoorlijk lang in het dompelbad gehangen, om toch zonder hoofdpijn of andere klachten mijn dag af te kunnen sluiten. Het was weer een fijne avond.

Mijn tip; Koelen….Koelen….Koelen! Luister naar je lichaam, en geniet.

December 2009