U bent hier

McGeorge, Chris - Halverwege morgen

Waardering ***

Chris McGeorge debuteerde in 2018 met Tik Tak, dat hij schreef als eindopdracht voor zijn studie “Creative writing” waarvoor hij een master degree haalde aan de City university van London. De nu 29 jarige auteur wilde altijd al verhalen vertellen en ook al probeerde hij ook een film te maken, toch werd hem al snel duidelijk dat hij liever schreef en daarin zijn eigen pas volgde. Wanneer hij schrijft staat het begin en het eind van het verhaal al vast, maar hoe de lijnen verder liggen volgt allemaal tijdens het schrijven. Een goede thriller moet, volgens deze auteur, de lezer verrassen, flink tempo houden en overtuigend zijn en ook met zijn 4de thriller Halverwege morgen moet hier dus aan voldoen (bron https://www.thrillersandmore.com/2018/05/28/guess-who-chris-mcgeorge/ ).

Shirley Steadman is 70 en woont in een klein dorpje in Engeland. Ze is vrijwilliger bij de radio in het ziekenhuis en is niet graag alleen. Het overlijden van haar zoon en de druk van haar man waaronder ze jarenlang gebukt ging hebben gemaakt dat ze niet graag alleen is. Tijdens één van haar voorbereidingsavonden voor haar radioprogramma stuit Shirley op een piratenzender met een bijzonder journaal, dat van morgen. Wanneer de nieuwsberichten ineens waar blijken te zijn en de presentator een moord aankondigt beseft Shirley dat zij de enige is die dit kan voorkomen.

De cover van Halverwege morgen is vooral gevuld met de opvallende titel, waarbij er een frequentie door een deel van de titel heen is afgebeeld. De 2 zinnen die bovenaan staan vallen wat weg bij de titel, wat jammer is wat ze nodigen juist uit om deze thriller bij de hand te nemen. De flaptekst geeft voldoende info om nieuwsgierig te maken, zonder dat er teveel gespoilerd wordt.
Met de proloog neemt McGeorge de lezer mee de zee op, aan boord van een marineschip, waar direct een heftig incident plaatsvindt. Daarna maakt de auteur een sprong naar het heden, naar het huisje van hoofdpersonage Shirley Steadman. De 70-jarige is ronduit krakkemikkig te noemen als het gaat om haar bewegingsmogelijkheden en is daarmee zeker niet de doorsnee oudere die kwiek tot op latere leeftijd doorloopt. Shirley is lief, behulpzaam en conflict vermijdend en daarmee een aimabel personage, waar iedere lezer graag zal aanschuiven voor een kopje thee of een boterham met banaan en bacon. Een vrouw die alleen maar het goede voor iedereen wil, maar zich ook jarenlang heeft laten onderdrukken en daardoor een timide indruk maakt. Het borduurgroepje waar ze aan deelneemt past goed bij een dame op leeftijd en geeft een vrolijke touch aan het verhaal.
Het plot van Halverwege morgen speelt zich af in slechts enkele dagen, maar zo voelt het eigenlijk helemaal niet. De traagheid die hoort bij Shirley, een dame op leeftijd, is ook wat in het boek doorgesijpeld. Toch is dat nergens vervelend en doet het niks af aan het leesplezier. Wat wel een minpunt is, is dat de spanning ook zeer traag verhoogd en lange tijd slechts wat voortkabbelt. Pas in de laatste 50 pagina’s neemt de spanning flink toe en weet McGeorge nog een konijn uit de hoge hoed te toveren, die dit boek zeker de moeite waar maakt.

Dit exemplaar is beschikbaar gesteld door LS Uitgeverij Amsterdam, voor de LS Thrillerleesclub

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu