U bent hier

Mackintosh, Clare - Ik zie jou

Waardering ***

Na Mea Culpa schreef Clare Mackintosh haar 2de thriller die nu in de Nederlandse schappen ligt met de titel Ik zie jou. Haar aanleiding voor deze 2de thriller was dat zij samen met een kennis door London ging en daar ervaarde hoezeer iemand op de automatische piloot alle stappen van een dag doet, tot op de meter en seconde precies. De voormalig agent en thrillerschrijfster in haar wist gelijk dat dit voldoende stof was om een spannende thriller mee te schrijven. Toch kostte het haar moeite om haar 2de boek te schrijven en waren alle positieve reacties op Mea Culpa soms verlammend (bron http://crimebythebook.com/blog/2017/1/27/author-interview-clare-mackintosh) .

Wanneer Zoë Walker, tijdens een treinrit naar haar werk, tot haar verbijstering een foto van zichzelf in de krant ziet in de rubriek met seksadvertenties, is ze vastbesloten uit te zoeken hoe die foto daar terecht is gekomen. Ze heeft geen andere aanwijzingen dan de korrelige foto, een website en een telefoonnummer. Haar familieleden wuiven het weg als iemand die misschien veel op haar lijkt. Maar dan verschijnt er een foto van een andere vrouw, een vrouw die net als Zoë elke dag die trein neemt. Wanneer deze vrouw vervolgens gewurgd wordt gevonden, beseft Zoë dat ze gevaar loopt. Maar van wie komt dat gevaar? Iemand die net als zij dagelijks die trein neemt? Iemand die precies weet wat haar routines zijn? (https://www.hebban.nl/boeken/ik-zie-jou-clare-mackintosh)

De cover van Ik zie jou trekt zeker de aandacht door zijn blauwachtige kleursetting en de herfstige bladeren die in de regen op de grond liggen. De benen in de bovenhoek maken duidelijk dat er in ieder geval een vrouwelijk hoofdpersonage is. De titel knalt echt van de pagina af en is daarmee wel enorm opzichtig maar toch werkt het wel. Op de achterflap een korte maar zeer intrigerende tekst je die het verhaal intrekt.  Ik zie jou kent 2 hoofdpersonages vanuit wiens perspectief het verhaal vertelt wordt. Agente Kelly die vanuit een recherche team weer terug is geplaatst de straat op en Zoë Walker die op de terugweg van haar werk naar huis zichzelf in de kracht ziet staan bij een contactadvertentie. Kelly is jong, intelligent, sterk in analyses maar wel met een agressie probleem en een eigen visie op de keuzes die in haar werk worden gemaakt. Zoë is een gescheiden moeder met 2 bijna volwassen kinderen, die samenwoont met haar nieuwe vriend, en op haar werk zich laat onderdrukken door haar baas omdat ze het inkomen niet kan missen. Beide dames komen met elkaar in contact als Zoë zich bij Kelly meldt nadat ze ook een andere vrouw herkent vanuit de advertenties, een vrouw die slachtoffer is geworden. Clare MacKintosh weet haar karakters goed neer te zetten en hun acties te laten kloppen bij wat je van hen verwacht. Helaas laat ze daar ook enkele karaktertrekken onbenut door ze slechts zijdelings aan te stippen, zoals Kelly haar probleem, maar deze verder weinig terug te laten komen. Met agente Kelly heeft MacKintosh wel een karakter neergezet dat zich leent om een serie mee te schrijven en via twitter heeft ze laten weten dat zij dit zelf ook leuk zou vinden om te doen. Het plot van Ik zie jou is spannend en kent enkele piekmomenten maar hier was zeker meer uit te halen geweest. Wat MacKintosh wel enorm goed heeft gedaan is tot het einde toe de lezer laten puzzelen met mogelijke verdachten waartussen je wel steeds moet wisselen door de puzzelstukjes die her en der losgelaten worden. Ik zie jou is zeker goed geschreven  en de moeite waard om te lezen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu