U bent hier

Lotz, Sarah - De vierde dag

Waardering ***

Sarah Lotz levert met De vierde dag haar tweede boek af. Eerder schreef zij De Drie dat in 2014 in Nederland verscheen. Ze schrijft daarnaast samen met een partner horror verhalen onder de naam S.L. Grey, samen met 2 andere partners erotische boeken en met haar dochter YA zombie boeken. Ze is zelf fobisch voor onder andere vliegreizen en bootreizen, maar voor haar research voor haar soloboeken ging ze de strijd hiermee aan (http://www.sfsignal.com/archives/2015/06/guest-interview-adam-morgan-chats-sarah-lotz-author-day-four/).

Aan boord van een tropische cruise genieten vele honderden mensen van hun reis, als de boot op de vierde dag middel op zee stil valt. Alle elektriciteit en communicatie valt weg maar iedereen gaat er nog steeds vanuit dat er snel hulp zal komen. Met de uren die verstrijken worden de omstandigheden slechter, de hoeveelheid voedsel minder en word er een lijk ontdekt. Wie is hier verantwoordelijk voor? En zal men ooit nog aan land komen?

Met een spannende tekst op de achterflap van deze thriller word je als thrillerlezer naar het boek toegetrokken. Bij het lezen blijkt De vierde dag echter tot een subgenre te behoren dat nergens op het boek genoemd wordt. Naast een voorliefde voor thrillers is het bij dit boek zeker ook van belang om te houden van het bovennatuurlijke element in boeken. De spanningsboog wisselt en kent naast hoge pieken ook momenten dat het verhaal voortkabbelt en er vooral veel informatie wordt gegeven over de omstandigheden aan boord. De bovennatuurlijke elementen vormen een belangrijk onderdeel van het plot en worden mede vorm gegeven door een van de personages, medium Celine. Lotz voegt op intrigerende wijze ook onderhuidse spanning toe door je als lezer te laten twijfelen aan of iets of iemand er wel of niet is. Voor de lezer die houdt van afgeronde eindjes heeft Lotz echter een minder leuke verrassing in petto; De vierde dag kent een open einde waarbij je als lezer met vele vragen blijft zitten. De laatste 60 pagina’s voegen helaas ook niet echt wat toe aan het verhaal daar de antwoorden om het plot af te ronden ontbreken. Wat betreft de personages is er niemand die echt de boventoon voert en al protagonist kan worden aangewezen. Ze staan, met een kleine groep, ieder in dienst van het verhaal maar dit had ook prima met andere personages geschreven kunnen worden. De schrijfstijl van Lotz is goed te volgen, al heeft ze wel de neiging om veel informatie toe te voegen die niet specifiek een bijdrage levert als spannend element in het plot. “Less is more” zou in dit geval een goede tip kunnen zijn. De vierde dag is voor de thrillerlezer die houdt van een flinke vleug fantasy zeker een aanrader, ben je echter op zoek naar een doornsee thriller zoals de achterflap doet vermoeden kom je helaas een beetje bedrogen uit.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu