U bent hier

Logan, Tim - 29 seconden

Waardering ***

Auteur Tim Logan debuteerde met Leugens dat zeer goed ontvangen werd. Alvorens hij thrillers ging schrijven was hij journalist, volgens eigen zeggen een goede basis voor een auteur omdat het hem de discipline bijbracht dat er iedere dag tekst op papier moest komen. Ook leerde hij toen al dat het zijn taak was de lezer te respecteren en een brug te bouwen tussen de lezer en het verhaal in plaats van een grens (bron: https://www.hebban.nl/artikelen/maak-kennis-met-de-nieuwe-thrillersensatie-tm-logan). Zijn 2de thriller, 29 Seconden, verschijnt 10 januari 2020 in de boekhandels.

Sarah worstelt met haar baan als professor aan de universiteit. De beroemde tv-presentator en tv-persoonlijkheid Alan Hawthorne zwaait er de scepter en hij heeft het op Sarah voorzien; hij intimideert haar en steelt haar ideeën. Ze voelt zich steeds verder in het nauw gedreven. Wanneer Sarah een poging tot ontvoering van een jong meisje verijdelt, blijkt haar vader een sucesvolle zakenman te zijn - een zakenman die over lijken gaat. Hij doet Sarah een aanbod waarmee al haar problemen als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen. Al wat nodig is, is een telefoontje van 29 seconden.

Uitgeverij Ambo Anthos wist met een intrigerende spannende uitdaging, namelijk het e-book downloaden binnen de tijd die in de titel genoemd word, een aantal uur de sociale media in boekenland flink bezig te houden. Slechts 29 seconden kregen enthousiaste lezers de tijd om het boek binnen te halen. Het nadeel van een e-book is dat, over het algemeen, de cover minder aandacht krijgt. Bij dit boek is dat niet direct een heel aantrekkelijk plaatje, mede door de enorme grote letters waarin zowel titel als auteur vermeld worden. Daarachter een afbeelding die duidelijk refereert aan de universiteit, één van de locaties waar het plot zich afspeelt.

Professor Sarah Haywood werkt op de universiteit en combineert haar werk met het zorgen voor haar twee kinderen terwijl ze probeert te dealen met een partner die haar zojuist wederom heeft verlaten. De jonge ambitieuze vrouw werkt hard om zich staande te houden in een door mannen gedomineerde wereld maar het word haar niet makkelijk gemaakt. Logan heeft geloofwaardig haar moeilijke positie weten neer te zetten en, ook al is het wel wat cliché, ook Alan Hawthorne lijkt zo van de pagina’s af te spatten. Vrijwel iedere lezer kan zich wel die arrogante baas herinneren die je net even te lang aanraakt of aankijkt en die overal mee weg lijkt te komen.


Het plot van 29 seconden is voor de gemiddelde thrillerlezer deels wel wat voorspelbaar al weet Logan wel kleine piekmomentjes van onderhuidse spanning te creëren doordat je, net als Sarah zelf, niet goed kan inschatten wat er om haar heen gebeurt. De onverwachte plottwist die Logan in de laatste 10 pagina’s tevoorschijn tovert zorgt er wel voor dat je het boek toch tevreden kan dichtslaan.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu