U bent hier

Locke, Attica - Bluebird, Bluebird

Waardering ****

Om het boek Bluebird, Bluebird te promoten nam Attica Locke zelf een trailer op die zeer de moeite waard is om te bekijken via deze link https://www.youtube.com/watch?v=sVbsWRuEu2g . Deze, in Nederland relatief onbekende, auteur schreef al meerdere thrillers die allen voor veel prijzen genomineerd werden. Locke schreef dit boek voornamelijk in 2016, in de periode dat Trump bezig was met de voorbereidingen om tot president verkozen te worden en het “normaler” werd om je uit te spreken op een racistische manier. Locke herinnert zich nog het moment dat Trump verkozen werd en bedacht dat haar boek wel ineens een andere lading had gekregen dat zij in eerste instantie voor ogen had, maar toch veranderde ze er geen woord aan. Naast dat haar boek een thriller is, is het ook een ode aan de zwarte Texanen en aan de mensen die haar grootbrachten (bron: https://www.theguardian.com/books/2017/sep/15/attica-locke-when-trump-was-elected-overnight-my-book-changed) .

Na de vondst van twee lichamen in het moeras in een klein stadje in Oost – Texas, een zwarte advocaat uit Chicago en een witte lokale vrouw, voelt Texas Ranger Darren Matthews zich geroepen om terug te keren naar zijn geboortegrond als hij over de moorden hoort. Hij mengt zich, ondanks zijn schorsing, in het onderzoek omdat hij vermoedt dat de gewelddadige en racistische Aryan Brotherhood betrokken is. Een onderzoek dat danig belemmert wordt in een staat waar racisme nog aan de orde van de dag is en de wet niet voor iedereen gelijk.

De cover van Blue Bird, Blue Bird past bij de verlaten sfeer van East -Texas en de inleiding op de achterflap is intrigerend genoeg om snel aan dit boek te willen beginnen. De eenzaamheid die de afbeelding op de cover uitstraalt past goed bij het verhaal en is goed gekozen. De grote witte titel zorgt er in ieder geval voor dat het boek de aandacht trekt in de boekhandel. De proloog zet je gelijk aan het nadenken over het thema racisme maar roept ook de nodige vraagtekens op, waardoor je wel door wil lezen. Het is een echte klapper waar de auteur mee binnenkomt, al vraag je je na de eerste alinea wel even af of de cover wel om het goede boek heen zit. Protagonist Darren is een bijzondere man, die zijn beslissingen neemt vanuit diepgewortelde motieven die hem leiden. Terwijl hij zoekende is wat hij met zijn relatie, zijn werk en zijn leven wil wordt hij getriggerd door de gebeurtenissen die maken dat hij wel moet onderzoeken wat er precies aan de hand is. Locke is er in geslaagd om Darren, ondanks zijn soms wat onhandige acties, sympathiek over te laten komen. Waar Locke ook enorm goed in geslaagd is, helaas, is het tot leven wekken van een omgeving waarin het racisme nog aan de orde van de dag is. Het geloofwaardige hiervan maakt het ook gelijk heftig en een thema dat enorm binnenkomt. Het hele boek lang weet Locke de spanning voldoende aanwezig te laten zijn, niet alleen met actiemomenten maar ook in de onderlinge interactie tussen de personages en dan vooral als het gaat om contacten tussen de witte en de zwarte bevolking. Niets voor niets werd dit boek genomineerd voor een groot aantal awards en mocht de auteur er, terecht, ook flink wat mee naar huis nemen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu