U bent hier

Kristian, Giles - Waar bloed bevriest

Waardering ****

Auteur Giles Kristian staat bekend om zijn spannende actieromans in het historische genre, 11 in totaal waarvan in het Nederlands zijn vertaald de titels Camelot en Lancelot. Toch sluimerde er al lange tijd in hem het verlangen om een spannend verhaal aan papier toe te vertrouwen, waarover hij zelf verteld hoe dit tot stand is gekomen in het nawoord van Waar bloed bevriest. De uitdaging zat hem voor Kristian erin dat hij in veel minder tekst zijn verhaal moest schrijven. “Een thriller heeft niet de ruimte en tijd voor een lyrische en uitgebreide beschrijvende schrijfstijl”, aldus Giles Kristian. Toch ziet hij ook overeenkomsten, want ieder boek heeft het nodig dat je de lezer meeneemt in de wereld die je hebt neergezet (bron )

Wanneer Erik samen met zijn 13 jarige dochter Sophia vertrekt op een skitocht van enkele dagen is zijn doel vooral de band met zijn enige overgebleven dochter herstellen. Voor Sophia het bewijs dat haar vader haar voldoende vertrouwt. Na een ongeluk zoeken ze hulp bij bekenden die ze recent hebben leren kennen, maar een onverwacht bezoek zorgt ervoor dat Erik en Sophia op de vlucht moeten slaan. Een vlucht door een onherbergzaam winterlandschap, midden in een sneeuwstorm, met meedogenloze achtervolgers dwingt hen tot het uiterste.

De cover van Waar bloed bevriest heeft iets onvoorspelbaars en blijkt lopende het plot zeer goed bij het boek te passen. Op één van de eerste pagina’s staat de quote “Als je jezelf ooit de vraag “hoever zou ik gaan?” hebt gesteld, moet je dit boek lezen. Een passende vraag die door het verhaal heen centraal staat en die hoofdpersoon Erik zichzelf ook af en toe stelt.
Met de eerste 5 hoofdstukken creëert Kristian een beeld van het gezin van Erik, Elise en Sophia dat samen naar een afgelegen plek trekt om nader tot elkaar te komen. Het verlies van Emilie is een gapende wond in het gezin en domineert ook de interactie tussen de gezinsleden. Erik is een man met een enorm schuldgevoel naar Emilie en tegelijkertijd struggelt hij met het opvoeden van en ruimte geven aan zijn dochter Sophia. Sophia is een 13-jarige tiener op zoek naar vertrouwen en zelfstandigheid en met de wens om de wereld te ontdekken. Ze is wijs, zorgzaam en heeft een enorm doorzettingsvermogen.
Vanaf het moment dat Erik en Sophia aankomen bij de Helgelands voel je de spanning stijgen. Door de tekst op de achterflap is al duidelijk dat er iets gaat gebeuren, maar wat blijft dan nog even een verrassing. Vanaf dat moment weet Kristian een hoog tempo aan te brengen, het gevoel van spanning neemt toe door de actie die erin zit maar ook het onherbergzame landschap dat hij tot leven weet te brengen. Als lezer voelt het alsof je erbij bent, in de sneeuwstorm op een bevroren meer of in een donker bos. Het continue gevoel dat er iets kan gebeuren en dat Erik en Sophia niet veilig zijn houdt je in het boek. De overdenkingen van Erik en de kracht die zijn gedachten hem geven maken het een intrigerende roman om te lezen, eentje waarbij je ook nog eens op het puntje van je stoel zit omdat je niet weet wanneer er weer wat zal gebeuren.
Waar bloed bevriest is een spannende actieroman met een intrigerende diepere laag, Kristian zijn uitstapje naar het thrillergenre is absoluut de moeite waard.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu