U bent hier

Kleine, Marcella - Bloedwraak

Waardering ****

Auteur Marcella Kleine heeft al vele boeken op haar naam staan. Toch debuteert ze deze maand, maart 2024, bij uitgeverij CrimeCompagnie met de thriller Bloedwraak. Naast haar werk als clientvertrouwenspersoon in de forensische zorg schrijft ze sinds 2012 aan boeken in diverse genres. Haar boeken ontstaan over het algemeen naar aanleiding van een artikel, een persoon of een incident dat zich bij haar in de buurt afspeelt, maar dat geldt niet voor Bloedwraak. Over deze thriller vertelt Kleine dat de personages er ineens waren en hun familieverhaal vertelden. Het ontstond gewoon, aldus Marcella Kleine, en het moest geschreven worden. Zelf werd ze tijdens het lezen ook verrast, zo wist ze van tevoren ook niet wat het geheim was wat moeder Hellen met zich meedroeg (bron https://dvhn.nl/weekbladendrenthe/westervelder/Marcella-Kleine-uit-Diever-schrijft-nieuwe-thriller-Het-idee-voor-Bloedwraak-kwam-uit-het-niets.-Het-was-er-gewoon-ineens-28882482.html).

Wanneer Natalia een telefoontje krijgt met de onheilspellende boodschap dat haar zusje is overleden is er niks dat haar tegenhoudt om direct vanuit Italië naar Nederland te vertrekken. Haar dood blijkt een groot mysterie, want waarom was Tara opgenomen in een kliniek en wat is er met haar gebeurt? Natalia gaat zelf op onderzoek uit maar weet niet dat haar moeder al jaren een groot geheim met zich meetorst. Een geheim dat levens kost.

De intrigerende cover van Bloedwraak maakt met zijn blauw getinte cover een sinistere indruk en maakt direct duidelijk dat er iets niet in de haak is. De bloedvlek op de titel trekt de aandacht als kleurrijke aanvulling op de cover. De achterflap is kenmerkend voor uitgeverij Crimecompagnie, met een korte inleiding op het plot, de auteursfoto en wat auteursinformatie en de doodskopjes als paginavulling.
De korte proloog waarmee Kleine haar boek opent maakt direct indruk. Slechts zes regels die wanhoop uitstralen, waarmee je als lezer het verhaal wordt ingetrokken. Het verhaal wordt verteld vanuit hoofdpersonages Natalia en Hellen, slechts een enkel maal komt er een ander persoon aan het woord. Natalia, zus van Tara, woont al een tijd in Italië en had weinig contact met haar moeder en zus. In haar tienerjaren heeft ze veel met haar moeder in de clinch gelegen waarna ze is vertrokken en de relatie tussen beiden oogt broos. Het gesprek is moeizaam, contact afwezig en Natalia voelt zich duidelijk niet gezien door haar moeder. We leren Hellen kennen zowel in het verleden als het in het heden, waardoor ze steeds meer stukjes prijsgeeft over hoe haar leven eruit heeft gezien en welke keuzes ze heeft gemaakt. De reflectie die Hellen toont in het vertellen van haar verhaal maakt dat je wel sympathie voor haar kan opbrengen, al heeft ze bijzonders keuzes gemaakt.
De rauwe emotie die Natalia toont wanneer zij geconfronteerd wordt met Tara’s verhaal spat van de pagina’s af en is voor de lezer duidelijk voelbaar. De wanhoop, twijfels en gevoelens van schuld zijn invoelbaar maar voeden ook de kracht van Natalia om op onderzoek uit te gaan. De spanningsboog die Kleine heeft verwerkt is wisselend aanwezig. De onderhuidse spanning speelt vooral tussen Hellen en Rory als zij de lezer meeneemt in haar verleden terwijl de spanning duidelijk toeneemt wanneer Natalia in het heden dingen ontdekt die steeds luguberder blijken te zijn. Puzzelstukjes vallen op hun plaats en linken worden gelegd waarbij het tempo steeds verder omhoog gaat. Toch weet Marcelle Kleine tot het einde toe te verrassen en blijkt de titel uiteindelijk voor zich te spreken. Bloedwraak is een intrigerende verhaal over hoe geheimen levens kunnen verwoesten, op dat moment maar ook nog jaren later.

 

Deze recensie is geschreven bij deelname aan de blogtour van Marcella Kleine

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu