U bent hier

King, Stephen - The Shining

Waardering ****

Stephen King is misschien wel de allergrootse auteur allertijden op gebied van horror, sciencefiction en thrillers. Deze Amerikaanse auteur heeft ruim 60 boeken op zijn oeuvre staan, waarvan er een flink aantal zijn verfilmd. In een recent interview geeft King zelf aan dat sommige van zijn boeken hem meer bijblijven dan andere en dat hij zich bijvoorbeeld nog wel eens afvraagt wat er zou zijn gebeurt met Danny Torrance, hoofdpersonage in The Shining als zijn vader de AA gevonden had. Voor King een reden om hier alsnog mee aan de slag te gaan, met nu als vervolg Dr. Sleep waarin Danny terug komt. Een plot waarin hij ook, net zoals voor The Shining ook kan putten uit zijn eigen ervaringen met alcoholisme en deelname aan de AA (bron https://www.theguardian.com/books/2013/sep/21/stephen-king-shining-sequel-interview). Maar alvorens Dr. Sleep te gaan lezen kan de klassieker The Shining dat door uitgeverij LS opnieuw wordt uitgegeven niet ongelezen blijven.

Wanneer Jack Torrance de kans krijgt om zijn leven te beteren en een frisse start te maken grijpt hij de baan als conciërge van het Overlook hotel met beide handen aan. Dat hij daar, samen met zijn vrouw en 5 jarige zoontje een hele winter moet verblijven zonder contact met de buitenwereld lijkt hem de beste manier op zich te focussen op zijn gezin en zijn nog te schrijven toneelstuk.
Wanneer Danny samen met zijn ouders aankomt in het hotel krijgt hij last van nare visioenen, door kok Halloran omschreven als “het licht”. Het verlaten hotel zou een rustige plek voor het gezin moeten zijn, echter zien Danny als enige de nog aanwezige gasten, of toch niet?

The Shining is een klassieker van de pen van Stephen King en deze heruitgave komt met een cover waarin een op Jack Nicholson gelijkende man te midden van allerlei doodskoppen, en met een enigszins waanzinnige gezichtsuitdrukking, aan komt lopen. De opgedrukte titel in combinatie met de blauwe tint van de cover maken dat de spanning al van de buitenkant van het boek afspat. Op de achterflap een inleiding in het verhaal waarbij de gave van Danny al direct benoemd wordt.
In de eerste 125 pagina’s neemt King de lezer in steeds wisselende scenes mee in zowel het verleden van het hotel als het leven van Jack en Wendy Torrance tot aan dan toe. Alhoewel het boek in deze eerste pagina’s nog niet echt spannend is weet de auteur wel een beeld te creëren van alle personages waardoor zij voor de lezer al echt gaan leven.
Vanaf het 2de deel ga je als lezer met Jack, Wendy en Danny mee naar het Overlook hotel en vanaf dat moment weet King de aandacht goed vast te houden. Met afwisselende momenten waarin het normale leven voor het gezin daar zijn gangetje gaat en er soms ineens vreemde dingen gebeuren of geluiden te horen zijn. De opbouw van The Shining zorgt ervoor dat het een echte pageturner is en door de cliffhangers in de verschillende hoofdstukken blijf je als lezer steeds met de vraag zitten wat er nog meer kan gaan gebeuren en welke kant het plot op zal gaan. De spanningsboog van dit boek zit steengoed in elkaar, de onderhuidse spanning neemt steeds een beetje toe en bij momenten voegt King zulke angstaanjagende scenes toe dat er een flinke piek optreedt.
The Shining staat bekend als een klassieker van King en hij doet zijn naam alle eer aan. Een thriller met sciencefiction elementen die bij je lurven pakt en niet meer loslaat totdat je op de laatste pagina uitgespuugd wordt is er eentje die je zeker gelezen moet hebben.

 

* Verkregen voor de LS Sterrenthrillerleesclub op facebook

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu