U bent hier

Kamphuis, Martine - De nieuwkomer

Waardering ****

Martine Kamphuis heeft ondertussen al vele boeken, vooral ook thrillers, op haar naam staan. Ze schrijft organisch, zo vertelt ze zelf, waarbij plot en personages gaan leven en ook zijzelf regelmatig voor verrassingen komt te staan. Haar werk als psychiater vormt, over het algemeen, een goede afwisseling met het schrijven waardoor er balans ontstaat. Door haar ervaringen als psychiater en in de TBS weet ze goed welke ziektebeelden passend zijn en wat behandelaren aan interventies inzetten wat helpt voor de geloofwaardigheid (bron https://www.hebban.nl/artikelen/martine-kamphuis-interview-gratis-ebook ).

In de kliniek waar Sanne werkt zijn een hoop veranderingen, zowel een nieuwe leidinggevende als nieuwe patienten zetten de onderlinge verhoudingen op scherp. Een patient krijgt de ruimte om gesprekken met Sanne te weigeren en een andere patient krijgt weinig begrenzing als hij haar treitert bij haar werkzaamheden. Wanneer Sanne erachter komt dat haar mentor er niet meer is kan ze niet anders dan op onderzoek uit gaan, met gevaar voor eigen leven.

Door de deur die op de cover van De Nieuwkomer prijkt past deze goed als 2de deel na De kliniek (****). Het kleurgebruik is ook hetzelfde en dit maakt dat ze een mooi paar vormen naast elkaar. Op de achterflap een korte inleiding tot het plot waarbij direct duidelijk wordt dat hoofdpersonage Sanne wederom in actie zal komen.
De proloog waarmee Kamphuis het boek opent maakt direct duidelijk dat Sanne zich in een hachelijke positie bevind, de vraag op zo’n moment is uiteraard altijd wanneer dit zich afspeelt en hoe het zal aflopen.
Arts Sanne is na haar eerste periode nog steeds werkzaam in de kliniek, waar zij therapie geeft en op de medische unit spreekuren draait. De ietwat naïeve en impulsieve Sanne is groeiende in haar werk als gedragstherapeut in de TBS waar ze regelmatig wordt geconfronteerd met alles wat de patiënten bij haar oproepen. Daarnaast moet ze dealen met een nieuwe leidinggevende die een andere aanpak heeft dan ze gewend was, wat indruist tegen haar ideeën. Sanne is niet van de confrontaties en haar onzekerheid wordt bij momenten aangewakkerd. Toch heeft ze ook een enorme gedrevenheid om te achterhalen hoe zaken in elkaar steken, waarbij Sanne de grens van wat is toegestaan in de ogen kijkt.  Leidinggevende Annabella neemt de leiding, gebruikt typische management skills om haar team te motiveren maar komt ook over alsof ze een dubbele agenda heeft. Buiten haar werk heeft Sanne contacten met collega artsen Bea en David. Bea kan goed luisteren en is van de pragmatische aanpak, terwijl David onzeker overkomt en duidelijk een eigen rugzak aan bagage met zich mee draagt.
Wanneer er nieuwe patiënten in de groep komen moeten de onderlinge verhoudingen opnieuw worden bepaald. Maar ook bij de behandelaren is het zoeken naar wie bepaald, welke lijnen er worden uitgezet en welke gevolgen dat mogelijk zou kunnen. De onderlinge samenwerking brengt de nodige spanningen met zich mee, want wat als je helemaal niet gehoord wordt maar wel de gevaren opmerkt die een beslissing met zich mee lijkt te brengen?.
Kamphuis weet de lezer een geloofwaardig beeld te schetsen van hoe het leven in een TBS kliniek er aan toe gaat, haar expertise is hier duidelijk van meerwaarde. Zowel op gebied van behandeling als het dagelijks leven op de groep weet ze een helder beeld van te creëren. Wanneer WP, GZ psycholoog, uit een eerdere serie van Kamphuis haar opwachting maakt is dat voor de lezers van haar eerdere boeken zeker een leuke touch.
De spanning weet Kamphuis vanaf het begin in te brengen door de onderhuidse spanning aan te brengen in de dialogen tussen behandelaren en TBS’ers, niet altijd door wat er gezegd wordt maar juist door wat er niet gezegd wordt. “There’s more than meets the eye” is een zeer passende omschrijving en maakt dat je als lezer lang in het ongewisse blijft hoe het verhaal in elkaar steekt. De nieuwkomer weet te intrigeren en te verrassen, tot aan de laatste pagina’s toe. Al met al is De Nieuwkomer zeker een mooi vervolg op De kliniek en is het te hopen dat we Sanne nog weer gaan tegenkomen in een volgend verhaal.

Recensie exemplaar is verkregen via Vrouwenthrillers.nl van Uitgeverij Crimecompagnie.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu