U bent hier

Kamphuis, Martine - De Kliniek

Waardering ****

Psychiater Martine Kamphuis is schrijver van zowel thrillers, Young Adults als jeugdboeken. Ze heeft zelf ervaring in veel verschillende doelgroepen, zo ook in de TBS. Eén van haar stokpaardjes, zo vertelt ze zelf, is macht misvormt. De wijze waarop iemand omgaat met macht, zegt iets over hoe je bent, iets wat met name in afhankelijkheidsrelaties een rol speelt, aldus Kamphuis (bron: http://perfecteburenleesclub.blogspot.com/2020/04/boek-van-de-maand-roelant-meets-martine.html ). Aangezien haar eigen werkzaamheden in de TBS kliniek al langer geleden waren, maakte Kamphuis gebruik van zowel een vriendin die er nog steeds werkt als de Podcast die erover uit kwam, waarbij in één van de afleveringen ook Corona maatregelen in de TBS centraal stonden. Kamphuis vond dat ze dit niet buiten beschouwing kon laten (bron: https://perfecteburen.nl/2021/01/boek-van-de-maand-roelant-meets-martine-kamphuis-2/ ).

Na haar afstuderen neemt kersverse arts Sanne Molenaar een baan aan in de TBS kliniek bij haar in de buurt. Zoals in iedere baan zijn er fijne collega’s zijn maar ook altijd de mensen waar niet je niet direct een connectie mee hebt. Machtspelletjes en intimidatie zijn de in de TBS kliniek aan de orde van de dag en beperken zich niet alleen tot de cliënten. Wanneer Sanne in een zeer onprettige situatie met een client komt wil ze het liefste zo snel mogelijk de kliniek verlaten, maar is dat nog wel mogelijk?

Met een heerlijk dramatische cover die doet denken aan Psycho weet De kliniek de aandacht van menig thriller liefhebber waarschijnlijk wel te trekken. En dat Sanne hier op gevaar zal stuiten is ook wel vrij snel duidelijk. Met de proloog weet Kamphuis direct spanning te creëren, waardoor je als lezer gelijk wel het boek ingetrokken word. Met de kennismaking met Sanne, hoofdpersonage van dienst, weet de auteur in één hoofdstuk al een persoon tot leven te brengen door middel van het incident op de brug en de wijze waarop Sanne op een dominante man reageert. De ondersteuning van advocate Els Ringelberg en de korte les die de auteur haar laat geven over communicatie technieken laten direct zien dat Kamphuis kennis van zaken heeft als het gaat om relaties en communicatie. Wanneer Sanne in de TBS begint leert ze een keur aan collega’s en patiënten kennen, sommige wat meer cliché dan anderen maar allen geloofwaardig neergezet. Doordat het verhaal zich niet enkel afspeelt in de kliniek maar ook in de privésfeer rondom Sanne, worden er extra lagen gegeven aan zowel personages als de ontwikkeling die, bijvoorbeeld, Sanne doormaakt.

Belangrijke elementen in een thriller zijn uiteraard zowel het plot als de spanningsboog. Wat spanning betreft heeft Kamphuis wederom een boek afgeleverd met een goed opgebouwde spanningsboog. Er is niet alleen sprake van onderhuidse dreiging in de interactie met medewerkers met TBS-clienten maar ook met behoorlijke regelmaat van spanningen en onuitgesproken zaken tussen de collega’s. Ook in de relationele sfeer heeft Sanne het niet makkelijk en de auteur heeft dit zo neer weten te zetten dat je als lezer echt gaat meeleven met Sanne. De wijze waarop ze in beginsel met de problemen omgaat roept wat irritatie op maar de manier waarop Sanne zich ontwikkelt en groeit als persoon maakt dat je haar wel kan toejuichen richting een eindstreep. Het plot dat Kamphuis heeft neergezet bestaat uit meerdere verhaallijnen rondom Sanne en in de kliniek, die de lezer tot aan het einde boeien. Met meerdere onverwachte wendingen weet Kamphuis de verdenkingen steeds een andere richting op te stuwen en blijft het tot aan het laatste hoofdstuk spannend hoe het alles nu echt in elkaar zit.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu