U bent hier

Kamphuis, Martine - Alibi

Waardering ***

Martine Kamphuis is psychiater van beroep maar schrijft daarnaast zowel vak gerelateerde literatuur als spannende boeken.  Haar schrijfhobby is volgens eigen zeggen “wat uit de hand gelopen”. Haar debuut Vrij verscheen in 2006 en nu in 2014 verscheen al weer haar 7de thriller. Naast thrillers schreef ze verschillende korte spannende verhalen en jeugdboeken. Haar drie zoons zijn haar proeflezers voor haar jeugdboeken, waar ze ook al tweemaal de John Flandersprijs mee won.

WP is psychologe in opleiding tot GZ-psycholoog. Naast haar opleiding is zij werkzaam in een GGZ instelling, waar zij Josje als nieuwe patiënte ontvangt. Josje kampt met een trauma van het overlijden van een medestudente op het ontgroeningskamp. WP wordt gegrepen door het mysterieuze verhaal en vermoedt dat de dood van Belle geen natuurlijke dood was. In haar zoektocht naar de waarheid verliest WP niet alleen de grenzen uit het oog, maar ook brengt ze haar eigen leven in gevaar.

Alibi begint met een zeer spannende proloog waarmee Kamphuis je direct het verhaal inzuigt. Hoofdpersonage WP intrigeert onder andere vanwege de vraag  waarom zij WP genoemd wordt. Ook haar acties en de manier waarop zij werkt staan centraal en dat roept bij momenten wel vraagtekens op. Waar ligt eigenlijk de grens als het over je werk gaat, is een thema dat Kamphuis hier op een mooie wijze centraal stelt. Ook de overige personages worden duidelijk en met verdieping neergezet, vooral de wijze waarop Jose wordt geportretteerd laat een duidelijke kennis van de psychiatrie zien. De spanningsboog binnen Alibi is wisselend, het spanningsniveau van de proloog wordt niet meer echt aangeraakt, maar het boek blijft voldoende boeien om toch te willen weten hoe alles in elkaar steekt. Met een vlotte schrijfstijl en gedegen kennis van het werk en de psychologenopleiding weet Kamphuis een goed verhaal neer te zetten dat smaakt naar meer over WP.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu