U bent hier

Kalkman, Antoinette - Uitgedokterd

Waardering ***

Op Vrouwenthrillers.nl won ik de nieuwste thriller van Antoinette Kalkman, Uitgedokterd. Een titel die me wel aanspraak, want ik werk zelf in de (geestelijke) gezondheidszorg en ben altijd nieuwsgierig of auteurs de setting geloofwaardig weten neer te zetten. Over haar schrijven vertelt deze auteur in een interview dat ze vermoedelijk altijd zal schrijven vanuit karaktervorming en dat ze weliswaar wel intuïtief schrijft en het plot van tevoren niet weet maar dat ze wel weet wat haar personages drijft en wat ze denken en doen. Uitgedokterd is een heel persoonlijk boek, zo vertelt Kalkman, omdat er haar eigen ervaringen met een ernstig zieke dochter aan ten grondslag liggen. Het heeft haar dan ook wel enige moeite gekost om het af te ronden en ondertussen is ze al weer bezig met nieuwe ideeën (bron https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=interviewdetail&id=3851 ).

Wanneer de dochter van journaliste Eveline Johansen slachtoffer word van een medische misser maakt zij het tot haar missie dit aan de kaak te stellen. Ze gaat tot het uiterste waarbij het maar de vraag is of de drang naar gerechtigheid haar niet fataal zal worden.

De cover van Uitgedokterd is voor mij geen aantrekkelijke. Ik kan weliswaar bedenken dat dit waarschijnlijk het hoofdpersonage moet voorstellen maar het geeft me verder weinig clou waar het over gaat. De quote op de voorpagina “Stel dat er iets met je kind gebeurt. Bij het idee alleen al wordt welke moeder krankzinnig” doet dat zeker wel, want daar moet ik als moeder zijnde toch echt niet aan denken.
De proloog waar Antoinette Kalkman mee start maakt direct duidelijk dat er iets heftigs is gebeurt of gaat gebeuren, maar roept ook enige vraagtekens op over wat er nu precies plaatsvind. Waar dit in de proloog nog onduidelijk is vallen op een gegeven moment de puzzelstukjes absoluut op hun plaats.
Uitgedokterd wordt verteld vanuit de perspectieven van Eveline, Justus en Ferdinand. Eveline is moeder van Valerie, een jongedame die volledig onverwacht een heftig ingreep moet ondergaan met de nodige gevolgen. Na eerst haar aandacht aan haar dochter te hebben gegeven blijft de misstand in het ziekenhuis haar bezighouden. Doorzettingsvermogen, vasthoudendheid maar ook enorme boosheid drijven haar voort in haar zoektocht. Justus is de chirurg die de ingreep heeft uitgevoerd op de afdeling geleid door Ferdinand. Waar Justus over zich heen laat lopen en zich tot dingen laat aanzetten waar hij niet achter staat wordt Ferdinand juist meer de bepalende persoon die vind dat hij vanuit zijn achtergrond recht heeft op bepaalde zaken en vooral egocentrisch overkomt.
In haar boek spelen twee verhaallijnen door elkaar, de medische misser en het daarop volgende onderzoek loopt gelijk op met zicht krijgen op de wijze waarom Ferdinand zijn afdeling runt en welke invloed macht kan hebben op de samenwerking. Hier krijgt je als lezer meer zicht op de tweede verhaallijn terwijl de eerst verhaallijn juist op bepaalde momenten wat diepgang lijkt te missen. Meer lezen over hoe het onderzoek van Eveline in elkaar stak had nog meer haar wanhoop en onmacht kunnen aantonen en haar acties nog begrijpelijker kunnen maken. Wel weet Kalkman een zeer geloofwaardig beeld te schetsen van hoe het er op een afdeling van een ziekenhuis uit zou kunnen zien en welke last je daar als patiënt en familie van zou kunnen hebben. Hoe een afdeling gerund wordt, welke visie er aan ten grondslag ligt, hoe macht en geld soms bepalend kunnen zijn en hoe moeilijk het kan zijn om je mond open te doen wordt meer dan duidelijk.
De spanningsboog is bij momenten duidelijker aanwezig dan op andere momenten en zit hem vaak vooral in de onmacht en wanhoop die je als moeder kan voelen wanneer jouw dochter wat wordt aangedaan. En ook in de verhoudingen tussen de werknemer en leidinggevende zit onderhuidse spanning, die maakt dat je wel blijft doorlezen om te ontdekken hoe het zal aflopen.
Of de afloop bevredigend is zal per lezer verschillen, maar Antoinette Kalkman weet de aandacht tot aan de laatste pagina vast te houden.

 

Uitgedokterd is uitgegeven door Godijn Publishing

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu