U bent hier

Jansma, Linda - Zwarte Leugens

 

Waardering ***

Linda Jansma is één van Nederlands bekendste thrillerauteurs en naast standalones verscheen er ook al een trilogie van haar hand. Met Zwarte leugens verschijnt vandaag, 3 mei 2023, het nieuwste boek van haar hand. Onder de vlag van De Crime Compagnie komt ook deze thriller uit.

“Ze is niet dood”, een reactie die verschijnt onder de laatste blog van Ruby houdt haar flink bezig. Met haar populaire vlog, waarin ze onderzoek doet in cold cases wordt Ruby getriggerd de verdwijning van een baby te onderzoeken. De zaak die al ruim 30 jaar oud is weet zowel haar als haar volgers bezig te houden, waarbij de cold case zich ook lijkt te verstrengelen met haar eigen verleden.

De licht gekleurde cover met het beertje op het kale spiraal zal in de boekhandel zeer waarschijnlijk wel de aandacht trekken, waarbij de zin op de cover uitnodigt om erin te duiken. Het verhaal start met een terugblik op dat ene moment, die middag dat baby Tess verdwijnt en Jansma weet daarmee direct de toon te zetten. Voor iedere ouder is de spanning van dat moment voelbaar, die seconde dat je even de andere kant op kijkt en met je andere kind bezig bent en wanneer je terugkijkt jouw kind verdwenen is.

Wanneer Jansma de overstap maakt naar het heden en de lezer meeneemt in het leven van Ruby weet ze in elke hoofdstukken de belangrijkste personen neer te zetten en daarmee Ruby en haar vrienden neer te zetten. Het doorzettingsvermogen van de ietwat naieve Ruby, de zorgzame hartsvriendin Annika en de slimme Tristan vormen een leuk trio. De vrolijke, enthousiaste Pip is een leuke toevoeging aan het geheel en zorgt ook wel voor wat luchtigheid. Het vloggen, dat is de huidige tijd een enorme hit is, is voldoende omschreven zonder de overhand te nemen in het verhaal, een passende onderlegger in de huidige tijd waarin de online wereld steeds meer op de voorgrond staat. De zoektocht die Ruby onverschrokken op poten zet geeft een mini inkijkje in de wereld van de detective, al lijkt één en ander misschien wel wat al te makkelijk ter verlopen.
Naast haar zoektocht heeft Ruby ook nog te dealen met haar ex, wiens gedrag niet helemaal goed te volgen is en bij momenten de nodige vraagtekens oproept. Wat heeft de verdwijning van baby Tess te maken met Ruby en haar leven?

Jansma weet wederom een vlot verhaal af te leveren dat prettig wegleest en goed te volgen is. Personages die je buurvrouw zouden kunnen zijn, actuele onderwerpen zoals vloggen, cold cases die opnieuw onderzocht worden en een gezonde dosis spanning maken Zwarte leugens een prima thriller om in het zonnetje van te genieten.

 

Andere boeken van Linda Jansma, te vinden op deze site

 

* In de naam van de vader **** & Verlos ons van het kwade ***

* Slaap maar zacht ****

* Schaduwkinderen **** & Uitverkoren **** & Bloedband *****

* Tweestrijd ****

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu