U bent hier

Jansma, Linda - Verlos ons van het kwade

Waardering ***

Verlos ons van het kwade is het 2de deel in serie rondom familie Van Foreest, van de hand van Nederlands thrillerauteur Linda Jansma. Al eerder verscheen In naam van de vader (deel 1, **** ), dat eerst als Kobo original verscheen en pas later voor het grote publiek beschikbaar kwam. Over haar personages vertelt Jansma deze zich tijdens het schrijven vormen en ze dan vanzelf een beeld krijgt hoe deze in het verhaal manifesteert. Ook het schrijven zelf verloopt bij Jansma niet volgens schema’s, haar uitdaging is in de slotfase alle verhaallijntjes goed af te werken en ook alle research op orde te hebben, want bij Jansma moet alles 100% kloppen (bron https://lees.bol.com/nl/article/interview-linda-jansma ).

Na een roerig jaar heeft de familie Van Foreest hun leven weer enigszins op orde. Wanneer er een nieuwe inwoner in het Gooi verschijnt ontstaat er opnieuw reuring. De vrouw, die na 20 jaar terugkeert op haar geboortegrond, blijkt geen onbekende te zijn van de familie. Zij verliet haar ouderlijk huis na een dodelijk ongeval, maar waarom is zij terug en waarom zoekt ze weer contact met Renee en Francis? Tegelijkertijd speelt er ook iets rondom de opgroeiende dochter van Renée, maar heeft ze daar wel voldoende oog voor?

De cover van Verlos ons van het kwade toont een jonge, kwetsbare vrouw en past wel bij de cover van deel 1. Jansma neemt de lezer direct mee terug naar een einde van het eerste deel, waardoor je direct weer in het verhaal zit. Voor de lezer die start met Verlos ons van het kwade is dat wel een nadeel, het spoilert nogal wanneer je alsnog het eerste deel wil gaan lezen.
Door de sprong naar het verleden heb je als lezer wel de personages gelijk weer helder, waarna Jansma je meeneemt naar het heden wanneer Naomi haar ouderlijk huis betrekt. De vasthoudende journaliste heeft een missie en is niet terughoudend om alle mogelijke manieren in te zetten om de antwoorden te krijgen die ze wil.
Vergeleken met het eerste deel is vooral bij zoon Ties een duidelijke groei van karakter merkbaar, zijn zorgzaamheid was in het eerste deel vrijwel afwezig maar het effect van wat hij heeft meegemaakt is dat dit hij nu een stuk sympathieker is. Francis blijft een ietwat sullige man, Renée de spil die haar gezin bij elkaar houdt en Verduin nog altijd de baas van het criminele circuit. Vanuit meerdere perspectieven krijg je als lezer steeds weer opnieuw een ander puzzelstukje in beeld, wat ervoor zorgt dat je geboeid blijft lezen. Doordat de personages verder dezelfde zijn zit hier wat minder verrassing in, maar moet Verlos ons van het kwade het vooral hebben van het spannende plot dat Jansma op papier heeft gezet.
En daar heeft Jansma zichzelf wederom mee bewezen, ze heeft een sterk in elkaar gestoken plot neergezet waarin de verschillende verhaallijnen uiteindelijk op een krachtige manier bij elkaar komen en tot een heftige climax komen. Zeker in de laatste pagina’s van het boek wordt je als lezer meegesleurd in de emoties die de kop opsteken en weet Jansma te verrassen met een bepaalde clou. De spanning in Verlos ons van het kwade is voldoende, al zit het venijn hem vooral in de staart waarin het boek niet weg te leggen is.

 

Recensie exemplaar verkregen van Uitgeverij Crimecompagnie

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu