U bent hier

Jansma, Linda - Slaap maar zacht

Waardering ****

Linda Jansma is geen onbekende in de thrillerwereld. Zij schreef al vele thrillers, waaronder exclusieve verhalen voor Kobo plus, standalones en ook al een trilogie. Over haar personages vertelt ze zelf dat dit al schrijvende ontstaan en dat ze er niet echt bij nadenkt over hoe een personage zich in het verhaal manifesteert. Dit kan op ieder moment gebeuren en wil Jansma nog wel eens afleiden van de taak die ze op dat moment heeft. Hetgeen ze over schrijft moet kloppen, enkel dingen die volledig aan haar fantasie zijn ontsproten kunnen daarnaast ontstaan zoals bijvoorbeeld een locatie. Jansma werkt niet met schema’s maar is er wel extra alert op dat alle lijntjes elkaar vinden naarmate het boek eindigt, zo vertelt ze zelf (bron https://lees.bol.com/nl/article/interview-linda-jansma). Haar boeken verschijnen bij Uitgeverij Crimecompagnie en op deze site zijn recensies te vinden van Schaduwkinderen ****, Uitverkoren **** en Bloedband ***** die behoren tot de trilogie Cirkel van het kwaad. Daarnaast kun je ook de recensies lezen van In de naam van de vader **** en Tweestrijd ****.

Al langere tijd ligt er een comateuze man op de IC waar Maud werkt. De rechercheur die betrokken is bij het onderzoek naar de persoon doet een laatste poging om via Opsporing verzocht zijn identiteit te achterhalen en een getuige meldt zich. De vrouw overlijdt onverwacht voor ze gehoord kan worden en tegelijk gebeuren er opvallende zaken rondom Tom, de man in coma. Maud begint te vermoeden dat Tom  niet veilig is, maar kan ze grote problemen voorkomen?

De intrigerende cover met de spuit op de voorkant heeft een goede link met het verhaal en straalt ook een zeker spanning uit. De witte achtergrond maken dat de titel, die met grote letters is weergegeven, van de pagina afspringt.
De proloog waarmee Jansma opent maakt direct duidelijk dat er iets gebeurt is wat gelinkt is aan de gebeurtenissen van nu. Maar op welke wijze, dat weet jansma een tijdlang verborgen te houden. Met een sprong van 20 jaar vooruit in de tijd neemt de auteur de lezer mee naar het heden, naar de IC van het ziekenhuis. Het beeld wat neergezet wordt van de IC komt enerzijds geloofwaardig over en anderzijds voelt het soms alsof er te weinig gebeurt, mogelijk gekoppeld aan de waarschijnlijk rustigere nachtdiensten waarin hoofdpersonage Maud werkt.
De stabiel ogende Maud die zorgzaam en gedreven overkomt als het om haar patiënten gaat en tegelijk betrokken maar ook op afstand is van haar twee pubers is gevormd door haar ervaringen in het verleden. Jansma weet haar kwetsbare kant neer te zetten zowel in relatie tot onzekerheden op het werk als in relatie tot anderen en dit maakt haar likeable. Naast Maud zijn rollen weggelegd voor haar pubers Finn en Tara, een drietal collega’s die wel wat stereotype zijn neergezet en Caristiena die de IC komt versterken. Ook rechercheurs Richard en Eefje hebben een grote rol in het onderzoek naar de comateuze man op de poli. Jansma weet personage te creëren die je voor je kan zien en vooral de jonge Finn zal voor veel lezers herkenning opleveren. Toch hadden de rechercheurs nog wel iets meer uitgediept mogen worden om ook hen meer tot leven te brengen.
Qua plot weet de auteur een strak geregisseerd verhaal neer te zetten waarin er weliswaar puzzelstukjes op tafel komen, maar de goede manier om ze aan elkaar te leggen een tijd onzichtbaar blijft. Voor de veellezer zal een deel van de oplossing mogelijk wel voor de hand liggen op zo’n driekwart van het boek, maar toch weet Jansma met de uiteindelijke climax zeker nog te verrassen. De snelheid van het verhaal komt niet direct op gang, het zijn vooral naaldenprikjes die worden uitgedeeld en de lezer geboeid houden. Wanneer het boek echter op driekwart is wordt de versnelling ingezet en gebeurt er van alles tegelijk. Slaap maar zacht is wederom een goede thriller van de hand van Linda Jansma

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu