U bent hier

Jansma, Linda - In naam van de vader, deel 1

Waardering ****

Speciaal voor het Kobo plus abonnement schreef Linda Jansma een boek dat in vier delen, van oktober 2017 tot en met januari 2018, aan de abonnementhouders beschikbaar word gesteld. De delen zijn ook los verkrijgbaar voor €9,99 maar aangezien dit ook de abonnementsprijs per maand is, zal waarschijnlijk geen enkele lezer dit gaan betalen. Uitgeverij Crimecompagnie heeft al bekend gemaakt dat in 2018 het complete boek ook in gedrukte vorm zal verschijnen, maar voorlopig is dit nog niet aan de orde. Jansma vertelt zelf over deze “Kobo original” dat het voor de liefhebbers van een smeuige maar spannende soap is, waarbij ieder deel met een spannende cliffhanger eindigt. Het verhaal kan tijdens het schrijven nog van route veranderen omdat er geen rode draad voor Jansma vastligt (bron http://thrillerlezers.blogspot.nl/2017/10/linda-jansma-over-verhaal-voor-kobo.html).

In de naam van de vader draait om de bekende advocatenfamilie Van Foreest, waarbij zoon Francis de scepter zwaait in het familiebedrijf dat hij van zijn vader heeft overgenomen. Hij begaat een grote fout, waarna hij met een vreselijk geheim moet blijven rondlopen. Ook de rest van zijn gezin blijft het onheil niet bespaard; zijn vrouw Renee wordt verliefd op haar zwager en zoon Ties raakt betrokken bij de drugshandel en een dure prostituee. Betekent dit de ondergang voor de familie of kunnen ze hun problemen overwinnen?

In naam van de vader, deel 1 laat de lezer kennismaken met de verschillende personages. Francis Van Foreest en zijn gezin, en dan met name zijn vrouw en oudste zoon, zijn de hoofdpersonen van dit verhaal. Francis is een hardwerkende man die zijn vrouw en kinderen graag alles wil geven, maar daardoor ook de confrontaties wel wat uit de weg gaat. Hij komt over als een, te, zachte man die veel laat gaan om de lieve vrede te bewaren zowel op zijn werk als privé. Renee is de vrouw die thuis het huishouden draaiende houdt maar daarnaast ook als advocate in de zaak meewerkt. Jansma is er goed in geslaagd om te laten zien hoe zij enerzijds boos en kortaf kan reageren op de acties van haar zoon Ties maar anderzijds dan toch ook weer in de zachtaardige moederrol schiet. Die continue schakeling lijkt wel een goed beeld te geven van hoe deze dingen in het echt ook gaan. Zoon Ties is de typische tegendraadse puber die alles heeft wat hij zich maar kan wensen, maar juist daarom dingen gaat doen waar zijn ouders geen vast op hebben. Hij weet dingen over zijn vader en zet deze ook in om onder zijn gezag uit te komen. Ook hier weet Jansma, in betrekkelijk weinig pagina’s, een geloofwaardig karakter neer te zetten waar je als lezer zeker meer over wil lezen. De verschillende verhaallijnen van de familie Van Foreest worden aangevuld met die van Judith, een jonge dure prostituee, die haar vak inzet om haar doel te bereiken. In naam van de vader, deel 1 begint al spannend met een lijk en Jansma weet de spanning ook vast te houden. Het boek leest snel weg, waarna het toch zeer jammer is dat niet direct met deel 2 gestart kan worden want de cliffhanger doet verlangen naar meer.

* Gelezen is de papieren versie, verkregen via de uitgeverij

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu