U bent hier

Jansma, Linda - Bloedband

Waardering *****

Van de hand van de Nederlandse auteur Linda Jansma verschenen al meerdere standalones maar uiteindelijk begon zij aan een trilogie, Cirkel van het kwaad. Eerder verschenen al het eerste deel Schaduwkinderen (4*) en het tweede deel Uitverkoren (4*) en nu is daar, na enkele malen uitstellen, het afsluitende deel Bloedband. Zelf schrijft ze in haar dankwoord dat dit laatste deel voor haar het moeilijkste was. Door het verlies van haar vader, haar steun en toeverlaat tijdens het schrijven, wist ze niet meer waar ze met haar verhaal, dat al voor een deel klaar lag, naartoe moest. Toen ze uiteindelijk toekwam aan het afschrijven van Bloedband bleek het een beladen en emotionele route te blijven tot het einde.

Wanneer officier van justitie Jules Declerck een vermissingszaak van een vijftienjarig meisje op haar bureau krijgt weet ze nog niet dat deze zaak haar flink zal raken. Wanneer het meisje gevonden word is Jules de eerste die vermoedt dat er meer speelt dan grooming, het digitale kinderlokken. Wederom lijkt er een link te zijn met sekteleider Elijah Schillinger, waardoor Jules tot het uiterste gemotiveerd is om erachter te komen dat deze man nu eigenlijk weet van haar en haar verleden.

De cover van Bloedband past goed in de trilogie zoals deze is vormgegeven en de afbeelding past goed bij het verhaal. Door te starten met de belangrijkste informatie uit de voorgaande delen kan een ieder die de eerste 2 boeken al bij uitkomen las vrij snel weer in het verhaal komen. Mocht iemand deze boeken niet gelezen hebben is het absoluut aan te raden om ze alsnog te lezen. Naast het plot rondom de vermissing van een vijftienjarige speelt er voor Jules DeClerck veel in haar privéleven. Stukje bij beetje ontrafelt zij meer over haar verleden, terwijl ze ondertussen geconfronteerd word met een heftige zaak die haar raakt. Jansma is er goed in geslaagd om de emoties van Jules over te brengen, zowel rondom haar priveleven als haar werk. Van de drie boeken is dit zeker het boek waarmee ze de lezer raakt en daardoor gevangen houdt in het verhaal. De emotionele weg die Jansma heeft afgelegd om dit boek af te leveren sijpelt door op alle pagina’s en in haar personages. De standvastige en gedreven Jules declerck draagt dit verhaal en de authenticiteit waarmee ze haar werk aanpakt maakt het geloofwaardig. De rol van de eigenzinnige Harry geeft een mooie touch aan het verhaal en hij is dan ook eigenlijk niet weg te denken naast Jules. Het plot zit goed in elkaar en ook al kun je wel enigszins bedenken dat er bepaalde lijntjes moeten zijn door informatie uit de eerdere delen, toch weet Jansma tot het einde de spanning goed vast te houden en niet te vroeg informatie weg te geven. Met dit laatste deel van de trilogie weet Jansma een afsluiter van jewelste af te leveren en is het alleen maar te hopen dat zij nogmaals een dergelijk project aan zal gaan.

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu