U bent hier

Hoven, Heleen van den - Het Carpa Complot

Waardering ****

Debutante in de thrillerwereld, Heleen van den Hoven, is geen onbekende naam in de auteurswereld. Ze gaf zelf haar eigen kinderboeken uit en schrijft onder pseudoniem aan een serie romans.  Over Het Carpa complot vertelt ze dat de aanleiding een winterstorm was die maakte dat alle grote waterkeringen in Nederland gesloten werden en dat ze verder geinspireerd werd door het verhaal over Cicada 3100, een internetpuzzel voor hackers (bron http://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=interviewdetail&id=2311).

Met een internetpuzzel worden intelligente hackers uitgedaagd om te solliciteren voor een baan. De negentienjarige Geus laat zich graag uitdagen, net als zijn vrienden uit de hackerswereld. Maar wanneer hij verstrikt raakt in een ingewikkeld spel is het maar de vraag hoe hij daar weer uit komt. Wanneer Geus verdwijnt en hackers hun slag lijken te slaan beseft Anja pas hoe riskant de situatie eigenlijk is. Een storm nadert, maar hoe groot is het gevaar en voor wie?

Met een spannende proloog, waardoor je weet dat er zeker iets te gebeuren staat, weet Van den Hoven de lezer het boek in te trekken. Met het eerste hoofdstuk maakt ze een sprong terug in de tijd en word de lezer getrakteerd op de internetpuzzel waarmee hackers worden uitgedaagd om te solliciteren. Het doet denken aan de GCHQ puzzel, uitgebracht door de Britse geheime dienst, waar ook vele intelligente puzzelaars mee bezig werden gehouden. De wijze waarop dit in het verhaal is verwerkt versterkt de geloofwaardigheid en maakt duidelijk dat de auteur gedegen research heeft gedaan. Soweiso weet Van den Hoven een zeer geloofwaardig verhaal neer te zetten als het gaat over de dijken en waterkering binnen Nederland. Ze maakt de indruk zich goed ingelezen te hebben en neemt de lezer mee in de risico’s waar Rijkswaterstaat zich mee bezig houdt. Hoofdpersonages Anja, Geus en Quint zijn ieder voldoende uitgewerkt, waarbij vooral de excentrieke Quint de aandacht goed weet vast te houden. Hij is voldoende uitgediept en herkenbaar neergezet, al zijn de beperkingen die hij heeft wel wat stereotype voor een hacker / nerd. Geus komt over als een wat naïeve jonge hond, die impulsief handelt en vooral getriggerd word door het idee om de beste te zijn. De groei die hij doormaakt en die zijn visie op dingen veranderd past bij het verhaal, maar kleine onthullingen zijn ook iets te voor de hand liggend. Anja wordt neergezet als een vrouw die vooral naar buiten toe alles voor elkaar lijkt te hebben, maar die zelf nog wel wat te wensen overheeft. De rust en zekerheid die ze, bij momenten, uitstraalt brengen ook rustmomenten in het verhaal. Een thriller kan natuurlijk niet zonder een spanningsboog en in Het Carpa Complot zit deze, zeker in het begin, vooral in de dreiging van dat wat er kan gebeuren. Het realistische plaatje dat Van den Hoven schetst zorgt ervoor dat het gevoel van onheil onder je huid gaat zitten. Ze weet de spanning richting het einde flink toe te laten nemen, waardoor je als lezer niet wil stoppen tot je de laatste pagina hebt dichtgeslagen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu