U bent hier

Houtman, Chris - De Veleda voorspelling

Waardering ****

Chris Houtman heeft al naam gemaakt in de Nederlandse thrillerwereld met zijn eerder verschenen boeken Akte van berouw, Het negende gebod en Getal van het beest. Met zijn historische roman De Veleda voorspelling neemt Houtman ons mee naar het tijdsperk van keizer Nero. Het blijkt het eerste deel te zijn van een trilogie rondom Veleda, waarvan ook het 2de deel De Veleda vloek gepland staat nog in 2020 te verschijnen.

De jonge Elfleda wordt door haar vader en andere leiders naar Rome gestuurd als gijzelaar aan het hof, om tot nieuwe afspraken te kunnen komen. Na een bezoek aan de Veleda als tussenstop reist ze door en komt uiteindelijk terecht bij Plinius. Maar daar eindigt haar reis nog niet.

De cover van De Veleda voorspelling past zeer goed bij het genre historische roman en neemt de lezer direct mee naar de Romeinse tijd. De ondertitel “Een vrouw in verzet tegen Rome” doet meer vermoeden dan er uiteindelijk in dit eerste deel van de trilogie, zoals achterin vermeld staat, gebeurt. Zowel de bouwwerken op de achtergrond als de jongedame die je van achteren naar Rome ziet kijken zijn een goede match met het verhaal en hoofdpersonage Elfleda. Elfleda, 17 jaar oud en de afgelopen 12 jaar opgeleid als zieneres, wordt door haar vader en andere stamhoofden meegenomen om als gijzelaar naar het Romeinse hof te gaan. De jonge vrouw is intelligent maar heeft nog weinig ervaring opgedaan in de wereld door de wijze waarop ze is opgegroeid. Door het verhaal heen neemt Houtman ons mee in de ontwikkeling die de jonge vrouw doormaakt en het is hem gelukt om deze jonge vrouw tot leven te brengen en haar ervaringen zo te beschrijven dat je nieuwsgierig naar haar blijft. Naast het tot leven brengen van zijn personages is Houtman zijn sterke kant dat hij een setting zo weet je omschrijven dat je als lezer het gevoel krijgt dat je er zo binnen kan stappen. De drukte van Rome, het strijdtoneel van Brittania en het moment dat er een konvooi aan komt bij een havenstad springt het beeld zonder problemen van de pagina af. Naast Elfleda zijn er een aantal andere personages zoals Plinius, Caenis en Vespasianus die er gezamenlijk voor zorgen dat er een intrigerend verhaal ontstaat waarin duidelijk word hoe de volkeren in deze tijdsperiode samenleefden. Daarnaast neemt Houtman de lezer mee in de intriges die het leven in die tijd richting gaven, de bijzondere wijze waarop Nero zijn bevolking leidt en hoe een strijd wordt voorbereid en gestreden. Het inkijkje in de geschiedenis is interessant en boeiend om over te lezen maar bij moment doet het taalgebruik van Houtman wel even de wenkbrauwen fronsen. Sommige woorden en uitdrukkingen lijken niet goed te passen bij de tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt, ook al komen ze de leesbaarheid ten goede. Uitspraken als “Die lusten hem met huid en haar” en “de klootzak” lijken niet zo te passen in de tijdsperiode van keizer Nero. Toch doet dit aan het leesplezier niks af en het is dan ook te hopen dat het niet te lang wachten is op de volgende delen van de trilogie.

 

 

 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu