U bent hier

Higashino, Keigo - De fatale toewijding van verdachte X

Waardering ****

De fatale toewijding van verdachte X is de eerste thriller van Keigo Higashino die in het Nederlands verschijnt. Deze in Japan zeer bekende en goed verkopende auteur is van origine ingenieur maar heeft zich volledig op het schrijven toegelegd. Van De fatale toewijding van verdacht X zijn in Japan al ruim 2 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan en zijn de rechten voor vertaling al in 12 verschillende landen verkocht.

Het plot in dit verhaal draait om de moord op Togashi, de ex van Yasuko. Buurman Ishigami helpt Yasuko en haar dochter Misato om het lijk op te ruimen en uit handen van de politie te blijven. Terwijl de speurders Kusunagi en Kishitani alle aanwijzigingen nagaan en hun pijlen gericht hebben op Yasuko, staat haar alibi recht overeind. Yukawa, een briljant natuurkundige en tevens oud-studiegenoot en vriend van Ishigami raakt ongewild betrokken bij de hele zaak. Maar kan deze zaak opgelost worden, of overwint de logica?

De fatale toewijding van verdachte X is in de markt gezet als thriller en wordt aangekondigd als de Japanse Stieg Larsson. Helaas voldoet het aan geen van deze verwachtingen. De spanning passend bij een thriller is enkel in de laatste hoofdstukken voelbaar, terwijl het verhaal in het begin enkel rustig voortkabbelt. Toch heeft Higashino met dit verhaal zeker een boeiend boek geschreven. Toegegeven, enige affiniteit met wiskunde en wiskundige termen is prettig, maar als jij de lezer bent die gewoon aanneemt wat je gezegd wordt kun je hier ook nog flink wat van leren. Het plot boeit, heeft interessante wendingen en wordt gedragen door een boeiende wiskundige die steeds meer gaat leven naarmate het boek vordert. Een aanrader is dit boek van uitgeverij De Geus dan ook zeker, vooral voor de lezer die met open vizier de eerste pagina’s opent.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu