U bent hier

Helders, Wouter - Opgejaagd wild

Waardering ***

De militair journalist Wouter Helders, wist met zijn debuut Machtstrijd al de Hebban debuutprijs in de wacht te slepen en ook zijn 2de boek kreeg 3 Hot stemmen in de Hot or Not rubriek op Hebban (bron: https://www.hebban.nl/artikelen/hot-or-not-verraad-van-wouter-helders). Nog voor hij de debuutprijs bij Hebban in ontvangst mocht nemen had Helders ook het plot voor zijn derde boek al in zijn hoofd zitten, en nu is dat dan eindelijk verschenen.

Wanneer een eindoefening in de jungle van Frans-Guyana ontaardt in een gevecht met dodelijke afloop, is de militaire carrière van Sam de Wild voorbij. Als na enkele maanden de bodem van zijn spaarpot in zicht komt, is de ex-commando de wanhoop nabij. Dan krijgt Sam een kans uit duizenden: hij wordt gerekruteerd als huurling. Een goed betaalde baan, met een nobel doel. Samen met een groep elite-huurlingen moet hij een grensoverschrijdend nationaal park, een laatste toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten, beveiligen tegen stropers. Toch blijken ook hier duistere krachten aan het werk. Al snel wordt Sam gezocht voor moord en moet hij, opgejaagd door zijn voormalige collega's, rennen voor zijn leven. Hij weet fotografe Emma Young met een leugen te overtuigen hem te helpen, maar die leugen blijkt hem, net als zijn achtervolgers, al snel in te halen...

De cover van Opgejaagd wild doet direct denken aan de militair in het veld en door de schutkleuren is ook de link met Afrika snel gelegd. Ook is het zeer makkelijker om de hoofdpersoon voor je te zien door de afbeelding op de voorkant, hiermee gaat het verhaal wel direct een stukje leven. Helders weet de lezer die zijn eerdere boeken al op het gelezen plankje heeft staan gelijk weer even terug te brengen naar een actiemoment van eerder met behulp van de droom van Sophie Lafleur. Daarna kom je gelijk in de huidige actie terecht, als hoofdpersoon Sam midden in een missie gedropt wordt in de jungle. Hiermee wordt direct vaart in het verhaal gebracht. Sophie, journaliste, is nu al voor de derde maal protagonist in een boek van Wouter Helders. De jonge vrouw, die ondertussen moeder is geworden, is thuis in de ziektewet als ze toch wordt getriggerd  door een interessant verhaal. En dan wordt duidelijk dat haar mentaliteit zeker niet veranderd is. Sam de Wild, militair, maakt niet bepaald een beste indruk en is zeker niet het braafste jongetje van de klas. Toch heeft Helders het voor elkaar gekregen om hem wel zo neer te zetten dat het een likeable persoon is geworden. Hij heeft wel iets wat het aantrekkelijk maakt om zijn verhaal te willen weten, zelfs ondanks de soms minder prettige dingen die hij zegt en doet.

Het plot zit goed in elkaar en op hoofdlijnen zijn er na het dichtslaan van het boek vrijwel geen losse eindjes meer. Echter op detailniveau blijven er toch nog best wel wat vragen open en laat Helders zeker nog ruimte om Lafleur in een vierde boek weer aan het werk te zetten, al is het natuurlijk de vraag of deze losse eindjes niet gewoon blijven wat ze zijn. Het verhaal dat Helders geschreven heeft leent zich enorm voor een actiethriller en de lezer krijgt in deze dan ook zeker wat men kan verwachten; spanning, actiescenes & onverwachte wendingen. Ook de moderne technologische snufjes weet de auteur te integreren op een gepaste wijze. De verdieping is in het boek had nog extra aandacht mogen hebben, om op die manier de lezer nog iets meer bewust te maken van de gevolgen van bijvoorbeeld het stropen. Waar je als lezer wel een zeer goed beeld van krijgt is wat hebzucht met mensen kan doen en op welke manipulatieve wijze men soms probeert om zaken naar zijn of haar hand te zetten en welke gevolgen dat heeft voor bijvoorbeeld de mensen en dieren die in een bepaalde omgeving leven. Na afronding van het boek wordt in ieder geval duidelijk dat de titel op meerdere manieren verklaarbaar is, want zowel verschillende personages als de dieren in Afrika kunnen zeker als Opgejaagd wild gezien worden.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu