U bent hier

Haak, Angelique - Het verkeerde meisje

 

 Waardering *****

September 2017 debuteerde Angelique Haak met haar eerste boek, het eerste deel van een trilogie rondom Jennifer Brugman genaamd Een nieuw begin. Na het winnen van een schrijfwedstrijd in 2013 begon het te kriebelen en schreef ze haar eerste boek dat zelfs genomineerd werd voor de schaduwprijs. Na vele lezersvragen volgden nog twee delen over Brugman, maar ook schreef ze al een standalone zoals “Nooit meer alleen”. Het verkeerde meisje, dat op 20 juni 2022 verschenen is, is ontstaan uit haar gedachten op een column van Claudia de Breij waarin het ging over dat er bij een ontvoering geschreven wordt dat iemand “Op de verkeerde tijd en verkeerde plaats” is, maar dat dit eigenlijk een beschuldiging is aan het adres van het slachtoffer. Zelf vind ze Het verkeerde meisje tot nu toe haar beste doek, aldus Haak, maar nu is het aan de lezers om te beoordelen of zij dit ook vinden (bron https://www.grootnissewaard.nl/nieuws/algemeen/165026/het-verkeerde-meisje-van-angelique-haak ).

Wanneer Amelie op een ochtend van haar fiets wordt getrokken en ontvoerd snapt ze niet waarom de ontvoerder juist haar moet hebben. Ze heeft weliswaar een rijke vader en een dubieuze bijna ex-man, maar is zij wel de goede persoon? Ze was op de juiste tijd op de juiste plaats, is zij “het verkeerde meisje”?

De knalgele cover die Het verkeerde meisje siert knalt uit de boekenkasten bij een reguliere boekhandel en Uitgeverij Crimecompagnie heeft hun signatuur doorgetrokken op de binnenpagina’s van dit zesde boek Haak.
Haak start het eerste deel met de intrigerende zin “De vrouwen die het kunnen navertellen, de geluksvogels, hoor je achteraf altijd zeggen: Ik voelde dat er die dag iets niet in orde was. Al vanaf het moment dat ik opstond wist ik dat het helemaal fout zou gaan”. Het zet gelijk de toon voor de manier waarop hoofdpersonage Amelie ons haar verhaal verteld, eerlijk, hard en reflecterend op haar eigen gedachten. Afwisselend met Amelie lezen we vanuit daderperspectief een reflectie op het eigen leven en opgroeien. Een indringende kijk op daderperspectief en hoe daders vaak gezien en beschreven worden. Haak heeft duidelijk haar research gedaan en zet met haar scherpe analyses de lezer direct aan het denken. Door het wisselende perspectief in de hoofdstukken krijg je een steeds beter beeld van de situatie waarin Amelie zich bevind en hierbij weet Angelique Haak de lezer vanaf het begin aan de pagina’s te kluisteren. Haar schrijfwijze is vlot waardoor het boek snel leest en ook de korte tijdsperiode waarin het plot zich lijkt af te spelen is hierin ondersteunend.
In het tweede deel, waarin onder andere de geloofwaardigheid van Amelie ter discussie staat, weet Haak de lezer op het puntje van de stoel te houden en mee te laten twijfelen over wat er in het eerste deel gelezen is. Kan het fantasie zijn of is het toch werkelijkheid, het dunne koord waarover Haak de lezer meeneemt prikkelt en maakt het meer dan moeilijk om Het verkeerde meisje even weg te leggen. Met hoge snelheid leidt de auteur richting een climax waarin niet alleen de verrassende wendingen de boventoon voeren maar zeker ook de groei in personages duidelijk wordt. Een topthriller die niet weg te leggen is, Het verkeerde meisje is absoluut niet het verkeerde boek.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu