U bent hier

Haak, Angelique - Afgeschreven

Waardering ****

Na een pittige periode waarin Angelique Haak in een burnout terecht kwam had ze tijd nodig om haar plezier in het schrijven terug te vinden. Eind 2023 bleek dat dit haar gelukt was en verscheen opnieuw een thriller van haar uit bij Uitgeverij Crimecompagnie. Afgeschreven is de 6de titel van haar hand, wederom een standalone. Ze schrijft haar boeken het liefst organisch, nadat een vonkje haar een idee geeft voor een plot, waarna ze zelf nog met regelmaat verrast wordt tijdens het creëren (bron https://www.vrouwenthrillers.nl/index.php?page=interviewdetail&id=3726 ) Weet Haak wederom te verrassen?

Wanneer thrillerauteur Sasja de Winter zich terugtrekt uit het schrijversleven na een heftig incident verdwijnt haar Maasstad trilogie in de vergetelheid. Maar wanneer de politie 4 jaar later voor haar deur staat met de melding dat er een jongedame is omgekomen op dezelfde wijze als in haar debuut ziet Sasja zichzelf opnieuw met haar schrijfselen geconfronteerd. De moordenaar heeft ook een boodschap voor De Winter; voltooi de serie of er zullen meer slachtoffers vallen.

Het ebook dat ik kreeg van uitgeverij Crimecompagnie en las om te recenseren heeft uiteraard niet zo’n interessante cover als de paperback die in de winkel te vinden is. Het doorkijkje met daarachter de tekst van copycat intrigeert in ieder geval direct. Ook de korte inleiding in het plot, te vinden op de achterflap, maakt nieuwsgierig; waarom is De Winter gestopt met schrijven, wat is er gebeurt tussen haar en haar uitgever en zal zij toch weer gaan schrijven?
Haak weet de lezer in het eerste hoofdstuk direct haar verhaal in te trekken. Door te starten vanuit het perspectief van de copycat word direct duidelijk dat er een eindspel zal gaan plaatsvinden, waarmee de spanning direct aanwezig is. Gevolgd door een proloog van 4 jaar eerder waarin je als lezer meekijkt met de confrontatie tussen De Winter en haar uitgever.
Auteur Sasja De Winter is het hoofdpersonage in Afgeschreven, een titel die zeer goed past hij het plot. Haak weet haar tot leven te brengen door veel inzicht te geven in haar denken, de wijze waarop zij met haar uitdagingen dealt en ook haar omgeving duidelijk neer te zetten. Zoals de auteur zelf al aangeeft zit er in dit personage ook veel van zichzelf, waarbij het enkel te hopen is dat Angelique Haak niet alle moeilijkheden hoeft te overwinnen waar De Winter mee te kampen heeft.
De afwisselingen tussen het perspectief van Sasja en die van de copycat zorgen er voor dat de spanning aanwezig blijft. Tegelijkertijd verweeft Haak voldoende korte gebeurtenissen die je als lezer doen afvragen wat er nu precies aan de hand is en waar Sasja haar emoties de overhand nemen of dat zij zich terecht zorgen maakt. Wanneer de dochter van Sasja een schrikmoment meemaakt schiet de spanning even flink omhoog, als lezer sta je er dan toch even bij stil dat ook jouw kinderen traumatische dingen kunnen meemaken. Het perspectief van Martin geeft een extra dimensie aan het verhaal, doordat je ook de kant van het onderzoek in beeld krijgt.
De spanning heeft Haak goed verwerkt in haar plot, door het hoge tempo blijf je aan de pagina’s gekluisterd tot aan de laatste hoofdstukken. Wanneer er toegewerkt word naar de uiteindelijke climax en alle losse draadjes bij elkaar komen is Afgeschreven niet meer weg te leggen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu