U bent hier

Grisham, John - De oplichters

Waardering ***

Grisham kreeg de inspiratie voor zijn nieuwste thriller van een krantenartikel in 2014 dat ging over fraude op rechten – universiteiten, waarna hij verdere research ging doen en er steeds verder in dook. Hij koos bewust voor drie jonge studenten met grote schulden als hoofdpersonages, zodat zij ook een goede reden hadden om te doen wat ze doen. De vraag wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is, de student die hier aan begint of de uitbater van de universiteit die snel geld wil verdienen, speelt een cruciale rol in zijn verhaal (bron: https://www.theatlantic.com/business/archive/2017/11/john-grisham-the-rooster-bar/544712/) .

Mark, Todd en Zola zijn rechten gaan studeren om de wereld te verbeteren. Ze hebben zich alle drie zwaar in de schulden gestoken, maar met het einde van hun studie in zicht ziet hun toekomst er somber uit. De universiteit is zo middelmatig dat de afgestudeerden vrijwel nooit in aanmerking komen voor een goede baan. Sterker nog, amper de helft slaagt voor het examen om in een rechtbank te mogen pleiten. En wanneer de drie vrienden erachter komen dat de universiteit het eigendom is van een dubieuze hedgefondsmanager, een man die tevens eigenaar is van een bank gespecialiseerd in studentenleningen, beseffen ze dat ze zijn bedrogen. Maar misschien is er een uitweg. Misschien is er een manier om onder de schulden uit te komen, de zwendel aan het licht te brengen en daarnaast nog wat geld te verdienen ook. Om dit voor elkaar te krijgen, moeten ze hun studie afbreken, zich voordoen als beëdigde advocaten en het opnemen tegen een miljardair en de FBI. Het is een spectaculair plan, met een kleine slagingskans….

Een nieuwe juridische thriller van de hand van Grisham, dat is toch duimen dat hij weer op zijn oude niveau presteert en een plot van formaat aflevert. De cover van De oplichters is niet bijzonder opvallend maar past wel goed bij de eerdere boeken van Grisham. Het plot op de achterflap is wel intrigerend en doet denken aan de TV serie Suits, waar ook een jongeman zich voor advocaat uitgeeft zonder hiervoor afgestudeerd te zijn. Hoofdpersonages in De oplichters zijn de drie jonge studenten Mark, Todd en Zola. De beide heren zijn het meest voortvarend, terwijl Zola veel terughoudender is, moeite heeft om zich anders voor te doen en moeite heeft om het grijze gebied van de wet op te zoeken. Zij is de enige van de drie die steeds weer kijkt naar haar eigen aandeel in de situatie waarin ze zijn beland. Mark komt over als een stabiele jongeman, behulpzaam en charmant en een doorzetter voor wat hij bedacht heeft. Todd is de snelle prater van de drie, de jongeman die het met zijn snelle babbel wel voor elkaar krijgt. Vanaf het moment dat het drietal stopt met hun opleiding om daadwerkelijk als juristen aan de slag te gaan weet Grisham de lezer te geboeid te houden doordat je weet dat er een oplichtingsstunt aan zit te komen terwijl je steeds maar in het ongewisse blijft over hoe ze dit daadwerkelijk voor elkaar weten te krijgen. De wijze waarop het plot in elkaar zit is zeker ingenieus te noemen, al laat de spanningsboog wat te wensen over om het een echte thriller te kunnen noemen. Vooral de laatste hoofdstukken kennen flink wat spannende momenten, waarbij je als lezer echt kunt meeleven met het drietal. Een echte thriller is De oplichters helaas niet, maar een spannende roman en een aanrader voor de liefhebbers van het juridische genre om te lezen is het zeker wel.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu