U bent hier

Faber en Pedersen - Winterland

Winterland ****

Een nieuw Deens auteursduo verovert de thrillermarkt. Kim Faber, voormalig journalist en Janni Pedersen, misdaadverslaggever debuteerden in 2019 met Winterland dat genomineerd werd voor de debutantenprijs van het Bogforum en de prijs won voor het beste debuut van de Deense criminele academie. Uitgeverij HarperCollins heeft het boek naar de Nederlandse boekhandel gebracht.

Na een misstap wordt rechercheur Martin Juncker overgeplaatst naar een klein stadje om daar een nieuwe politiepost op te zetten. Een weinig uitdagende plek waar hij de leiding krijgt over de onervaren Nabiha en stagiaire Kristoffer en de grootste onvrede voor de bewoners ligt in het nabij gelegen asielzoekerscentrum. Zijn collega Signe Kristiansen wordt in Kopenhagen geconfronteerd met een aanslag en zal het zonder Juncker moeten stellen. Juncker voelt zich buitengesloten maar wanneer er zich een moord voordoet die te linken lijkt aan de aanslag zullen ze elkaar toch nodig hebben.

Een winters landschap siert de cover van Winterland en doet al direct Scandinavisch aan, zeker in combinatie met de auteursnamen. Op de achterflap een inleiding in het verhaal die op zich nog wel iets beknopter had gekund om minder weg te geven, maar er blijft nog genoeg onduidelijk.
Met een heftige proloog weet het duo Faber en Pedersen de lezer het boek in te trekken, terwijl daarna lange tijd onduidelijk blijft waar deze heftige start mee te maken heeft. Niet alleen de proloog is overigens heftig, ook de wijze waarop de verhaallijn rondom Signe Kristiansen van start gaat zorgt dat je gelijk geboeid bent. De aanslag op een kerstmarkt is zo’n actueel thema dat het direct allerlei gedachten oproept, zowel bij de hoofdpersonages als bij de lezer. Workaholic Signe moet wederom kiezen tussen haar gezin en haar werk. Naast dat ze gedreven is en een analytische geest heeft blijkt ze niet de makkelijkste om mee samen te werken. Haar ex- collega Martin Juncker is een einzelgänger, laakt echte coaching vaardigheden die hij dan wel weer goed maakt met goede onderzoeksvaardigheden en drinkt te veel. Beiden hebben wel wat clichéachtige eigenschappen maar zijn door de auteurs voldoende uitgediept om meer te zijn dan alleen het cliché hoofdpersonage. Naast hen is er ook voldoende ruimte voor personages zoals Nabiha, Kristoffer, Niels en Troels Mikkelsen. Zij worden, voor de ruimte die zij in het plot innemen, voldoende uitgewerkt om overtuigend te zijn.
Winterland kent 2 verhaallijnen, die van Signe en die van Martin, die lange tijd naast elkaar lopen en waartussen steeds wordt afgewisseld. Hierdoor krijg je als lezer steeds een stukje meer informatie maar blijft onduidelijk hoe één en ander nu eigenlijk in elkaar steekt. Het verhaal speelt zich af in slechts 2 weken dus het tempo zit er aardig in, toch neemt de snelheid en spanning duidelijk toe naarmate het einde van het boek waarin de verschillende verhaallijnen samenvloeien. En ook al lijkt er wel wat afgesloten te worden, toch laat het einde veel ruimte voor een 2de boek en blijf je als lezer met vragen achter die je zeker beantwoord zal willen hebben. Het vraagt om Hoogzomer, dat in de zomer van 2021 in Nederland uitkomt.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu