U bent hier

Faber en Pedersen - Stikdonker

Waardering ***

Misdaadverslaggever Janni Pedersen en journaliste Kim Faber zijn al ruim 25 jaar getrouwd en zeker van plan er nog veel meer jaren aan vast te plakken, nu het samen schrijven van misdaadverhalen tot een nieuwe laag in hun relatie heeft geleidt. Kim is de voornaamste schrijver van hen beiden, maar Janni zorgt er daarentegen voor dat alles zo authentiek mogelijk is. Waar Kim nog wel wat kan ontsnappen aan de realiteit heeft Janni daar meer moeite mee. Door samen te werken houden ze elkaar scherp (bron https://www-alt-dk.translate.goog/artikler/kim-faber-og-janni-pedersen-om-parforhold-og-boeger?_x_tr_sl=da&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=sc ). Het derde deel in de serie rondom hoofdpersonages Signe Christiansen en Martin Junckers, Stikdonker, is nu verschenen. Winterland **** en Hoogzomer *** waren de voorgaande delen.

Met de terugkeer van Juncker in Kopenhagen ligt er gelijk een uitdagende zaak op hem te wachten. Er is een gewurgde, halfnaakte vrouw gevonden tussen de struiken en ondanks dat er maar weinig aanwijzingen zijn doet de PD hem denken aan een moord 10 jaar eerder. Terwijl Juncker probeert om duidelijkheid te krijgen onderzoekt Signe een moord die gepleegd is tijdens een demonstratie van neo-nazi’s. Wanneer er een duidelijke link lijkt te zijn tussen beide zaken mogen ze wederom samenwerken, maar de waarheid achterhalen zou nog wel eens gevaarlijker kunnen zijn dan gedacht.

Uitgeverij HarperCollins heeft wederom een prachtige cover weten te ontwerpen voor Stikdonker, waarmee hij goed past in het rijtje van de eerder verschenen boeken van deze auteurs, Winterland en Hoogzomer.
Hoofdpersonages Signe Christiansen en Martin Juncker vormen wederom de kern waarop Stikdonker leunt. Met perspectief wisselingen waarbij vanuit beide een deel van het plot wordt verteld nemen de auteurs de lezer niet alleen mee in de beide onderzoeken die lopen maar ook in wat er in de privélevens van beide speelt. De verkrachting van Signe speelt nog immer een grote rol in haar leven, wat past hij haar terughoudende maar ook veerkrachtige karakter in dit deel. Haar grote moeite om samen te merken met een collega is invoelbaar, alsmede haar acties ook al kan gesteld worden dat ze daarmee het randje van de wet lichtelijk overschrijdt. De gesloten Juncker wordt niet alleen geconfronteerd met zijn eigen angsten maar ook uitgedaagd om er ander mee om te gaan. De wijze waarop zijn stemming afhankelijk is van zijn werk laten de auteurs duidelijk zien en wordt zelfs expliciet benoemd, ook al krijgt zijn karakter daarmee ook wel een ietwat duister tintje. Auteurs Faber en Pedersen schrijven behoorlijk gedetailleerd, waarbij soms wel de vraag rijst of het verhaal zonder al deze info niet meer vaart zou hebben gehad. Toch is het niet storend en zorgt het er ook wel voor dat je als lezer het idee krijgt aanwezig te zijn op bepaalde plaatsen in het boek.
Het plot van Stikdonker zit goed in elkaar en de lezer wordt meegenomen op een speurtocht richting de dader, waarin je samen met Signe en Juncker beetje bij beetje de puzzelstukken in handen krijgt. Toch blijven er ook enkele vraagstukken onbeantwoord en waar dit een open einde zou kunnen zijn waarbij deze vragen beantwoord worden in een volgend boek is het ook wel jammer dat niet alle verhaallijnen volledig afgerond zijn. Wat betreft de vaart in het boek lijkt deze niet erg hoog te liggen, ondanks dat de data bij de hoofdstukken richting geven en ook duidelijk maken dat het plot zich in redelijke korte tijd afspeelt. De spanning zit hem vooral in de interactie tussen de personages en hoewel deze wel aanwezig is bereikt hij niet de hoogte die past bij een echte thriller. Voor een Scandinavische whodunnit ben je hier evenwel absoluut aan het juiste adres.

Stikdonker werd gelezen in kader van deelname aan de Hebban Leesclub

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu