U bent hier

Ersson, Svea - Hej Denemarken

Waardering ****

De serie vertrekthrillers van Marelle Boersma krijgt ondersteuning van een nieuwe auteur, ook van Svea Ersson is nu een eerste boek in dit genre verschenen. Het genre vertrekthrillers blijkt na het uitkomen van de eerste boeken van de hand van Boersma zo populair dat uitgeverij CrimeCompagnie samen met de auteur zoekt naar manieren om de lezers hierin tevreden te stellen. Ersson schreef al verschillende thrillers die bij uitgeverij CrimeCompagnie verschenen zoals Alleen Eva (3*) en Zonder Lisa (3*). Voor deze serie verscheen Vlucht naar Kos al eerder van haar hand, dat enkel als e-book te verkrijgen is. Vanaf 30 oktober 2020 wordt dit opgevolgd door Hej Denemarken. Een goede reden dus om morgen naar de winkel te rennen en jouw lokale boekhandel te steunen.

Wanneer haar vriend Robin voor zijn werk naar Denemarken vertrekt besluit Merel om met hem mee te gaan om daar haar droom van een speelgoedwinkel te verwezenlijken. De moeizame start van haar eigen plannen naast het bijzondere gedrag van Robin wiens baan juist een vliegende start kent brengt Merel haar wereld aan het wankelen. Wanneer Robin wordt gearresteerd op verdenking van een misdaad gaat Merel op onderzoek uit.

De cover van Hej Denemarken straalt één en al winterse sfeer uit en al matcht het huisje uiteindelijk niet helemaal met het verhaal, dat mag de pret niet drukken. Het boek is geschreven in de ik-persoon waarbij het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van Merel, met een enkele afwisseling wanneer Robin aan het woord is. De naïeve jonge vrouw laat zich makkelijk overbluffen door haar vriend en lijkt daarin soms haar eigen identiteit wat kwijt te raken, terwijl Ersson haar geloofwaardig heeft weten neer te zetten als een vrouw die wel probeert op te krabbelen. Bij momenten zie je ook een wat sterkere kant van Merel naar boven komen en dat zijn gelijk de momenten wanneer je haar als lezer wel wil toejuichen dat ze dit vaker mag doen. De egocentrische Robin roept irritatie op en tegelijk ook veel herkenning van die jongen die je anders in de sportschool ziet lopen, een compliment aan de auteur om dit zo neer te zetten en toch ook enige achtergrond mee te geven die wat ruimte voor een ontschuldiging biedt. Al in de eerste hoofdstukken weet Ersson een onbehaaglijk gevoel te creëren door de drang van Robin om acuut te vertrekken en daarin zo goed als voorbij te gaan aan Merel. Als lezer weet je dat er iets speelt en wil je Merel wel door elkaar schudden dat zij dit niet door lijkt te hebben. De spanning wordt gedurende het plot in Hej Denemarken beetje bij beetje opgebouwd doordat er steeds weer iets nieuws gebeurt, waarbij Ersson ook wel speelt met de kracht van het idee dat er iets te gebeuren staat. Waar enkele plotwendingen voor de doorgewinterde thrillerlezer wel wat voorspelbaar zijn weet Ersson toch de ontknoping verrassend te houden en blijft het boek boeien tot aan de laatste pagina. Er is slechts één conclusie mogelijk, Hej Denemarken is een zeer goede aanvulling voor het genre vertrekthrillers.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu