U bent hier

Engström, Thomas - Ten westen van de vrijheid

Waardering ***

De Zweedse auteur Thomas Engström wist met zijn debuut thriller, de eerste van een vierluik rondom personage Ludwig Licht, de prijs voor het beste Zweedse debuut binnen te slepen. Zijn eigen ervaring ligt op het journalistieke gebied van internationale politiek en veiligheidsbeleid. Engström word geïnspireerd door reizen, met mensen praten en het kijken van intelligente films met pakkende dialogen. Hij heeft veel tijd doorgebracht op de locaties van zijn boeken, in dit vierluik Berlijn,  Pennsylvania en Washington dc, Florida en Cuba, en het laatste deel in Georgië en Oekraïne. Het laatste deel is extra dik geworden, omdat de omgeving waar Engström nu woont zich zeer goed leent voor de grote finale van een spionagethriller (bron https://lees.bol.com/nl/article/thomas-engstrom-over-zijn-boek-ten-westen-van-de-vrijheid)

In Marokko, in een kapperszaak, worden drie Amerikanen geëxecuteerd. Op de Berlijnse ambassade ontvangen de Amerikanen een week later een telefoontje van een vrouw die beweert meer informatie te hebben over de toedracht. De CIA - top onderschept het bericht en denkt aan een complot. Zij zetten Ludwig Licht, barkeeper en troubleshooter, in om de situatie onder controle te krijgen.

De cover van Ten westen van de vrijheid maakt direct duidelijk waar het verhaal zich afspeelt. Hij past goed bij het vierluik, die alleen een afbeelding van de locatie waar het zich afspeelt. Qua personage verdient Ten westen van de vrijheid wel een thumbs up, want Ludwig Licht is een personage dat boeiend is en waar vast nog veel over te vertellen valt. Dat dit boek het begin is van een kwartet rondom dit personage zou dus op zich best goed nieuws kunnen zijn. De barkeeper is oud Stasi – agent en informatie van de CIA en in dit boek leer je hem vooral kennen. Dit laat ruimte voor groei in de volgende delen.  Het plot is goed passend bij een spionage thriller, echter Engström strooit met enorm veel informatie die de vaart eruit haalt. Dat je als auteur de omgeving goed kent is prettig, maar de lezer vertellen wat zich een kilometer verderop bevindt terwijl je daar niet naar toe gaat en het niet ter zake doet is loze paginavulling. Het maakt ook dat het plot minder goed te volgen is en te lang word waardoor de spannende (actie) scenes op zich laten wachten. Helaas is ook de connectie tussen de spanning opwekkende proloog en de rest van het plot lange tijd zoek en kabbelt het verhaal te lang maar wat voort. De spannende scenes zijn goed beschreven echter in het licht van wat we weten over het hoofdpersonage, namelijk dat hij zijn echte actieve dienst al een tijd achter zich heeft liggen en ook niet meer de sportiefste is, doen zij bij momenten wat ongeloofwaardig aan. Een aardige start van een vierluik echter Engström heeft onvoldoende gescoord om de andere delen snel ter hand te nemen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu