Een nieuw jaar, een nieuw begin!

Mijn laatste sauna bezoekje bestond uit een dagje ontspanning inclusief lunch en een bezoek aan Hamman die pas geopend was. Samen met zijn zus vertrok ik richting de sauna, waar ik om half elf met mijn ouders afgesproken had. Een vervroegd kerstcadeautje kregen we, in de vorm van een dagje heerlijk relaxen. S’ochtends nog even problemen, want het onverwachtse maandelijkse vrouwelijke kwaaltje leek even roet in het eten te gaan gooien, maar gelukkig ook dat nog op tijd kunnen regelen en zo konden we dan toch lekker in het bad, de sauna’s en genieten van de hamman massage.

Een heerlijke dag hebben we er gehad, met als afsluiting een bezoekje aan een lekkere opgieting in de panorama sauna. We waren op tijd aanwezig en stonden bij aanvang al met een kleine 30 man te wachten tot we naar binnen mochten. Zoals mij logisch lijkt werd hier netjes de sauna leeggemaakt en open gezet om de temperatuur te laten dalen, mocht daarna iedereen plaatsnemen en werd er duidelijk instructie gegeven over wat er ging gebeuren, de veiligheid en hoe te koelen. Prima geregeld gelukkig, maar helaas ik heb er ook minder goede ervaringen mee.

Tijdens mijn vakantie in Zuid – Limburg heb ik ook een dagje genoten van lekkere baden en de sauna en ook daar stonden we netjes met een kleine 20 man te wachten op de geplande opgieting. Terwijl wij stonden de te wachten gingen er mensen langs ons heen in de sauna zitten. “Stom hoor, je moet er zo toch weer uit” klonk het al om me heen. Deze gedachte was ook al door mijn hoofd geschoten. Maar wat bleek, toen de man die de opgieting leidde eindelijk aankwam werd aan ons gevraagd naar binnen te gaan en mocht iedereen die al binnen zat gewoon blijven zitten. Helaas bleek er toen wel te weinig ruimte te zijn voor de mensen die buiten stonden, dus een aantal konden weer vertrekken.

Ook heb ik het al bij verschillende sauna’s meegemaakt dat er geen uitleg wordt gegeven, niks wordt gezegd over de veiligheid en het koelen helemaal buiten schot blijft. Ik hoop dat dat ook geldt voor alle sauna’s en dat deze hun personeel nogmaals zullen wijzen op de wijze waarop je een opgieting hoort te begeleiden. Een beetje uitleg over veiligheid en koelen mag toch zeker niet achterwege blijven!

Januari 2009