U bent hier

Dionne, Karen - Dochter van het moeras

Waardering ***

Karen Dionne is al zeer lang werkzaam in de thrillerwereld en herschreef onder andere “The Killing” voor de TV. Haar roots liggen in Michigan, waardoor ze voor haar thriller “Dochter van het moeras” veel van haar eigen ervaringen kon integreren. Ze vertelt zelf dat het boek te lezen is als een thriller, maar dat de emotionele reis van Helena en de relatie tussen Helena en haar vader het hart van het verhaal vormen (http://auntagathas.com/aa/2017/05/26/author-interview-karen-dionne/)

Helena’s moeder is als tiener ontvoerd en in een afgelegen hut diep in het moerasgebied bij Michigan vastgehouden. Geen elektriciteit of stromend water, geen mensen in de buurt. Helena, die twee jaar later geboren werd, hield van het leven daar: jagen, vissen, één zijn met de natuur. Ondanks haar vaders temperament en vaak brute gedrag, hield ze van hem. Tot het moment dat ze ontdekte hoe wreed hij werkelijk was.
Twintig jaar later heeft Helena een stabiel leven opgebouwd. Maar dan ontsnapt haar vader uit de gevangenis. Hij houdt zich waarschijnlijk schuil in het moerasgebied dat hij als geen ander kent. De politie zet een grote klopjacht in, maar Helena weet dat die geen schijn van kans maakt. Zij is de enige die haar vader kan vinden, want zij heeft de geheimen van het moerasgebied juist van hém geleerd.

De cover van Dochter van het moeras is niet alleen prachtig om te zien, maar voelt ook prettig aan door het gecreëerde 3d effect. De titel past zeer goed bij het plot en de hoofdpersoon. De inleiding op de achterflap is best interessant om te lezen is en doet vermoeden, door onder andere de klopjacht van de politie, dat er een spannende thriller aankomt. Het boek is geschreven in de ik-vorm, vertelt vanuit de hoofdpersoon. Tussen de hoofdstukken in staan korte delen van het verhaal van “Dochter van de moeraskoning” van Hans Christian Andersen.

Hoofdpersoon is Helena, opgegroeid in het moeras zonder sociale contacten buiten die met haar ouders, zonder enige gewenning aan alle luxe goederen die we tegenwoordig kennen, is een zelfstandige, zelfvoorzienende vrouw die nog altijd moeite moet doen om zich aan te passen aan haar omgeving en gezin. Ze is ondertussen getrouwd en moeder van twee kinderen, een leven dat ze pas heeft opgebouwd nadat zij en haar moeder vertrokken uit het moeras, een leven onder een andere identiteit. Daarnaast leer je als lezer, vanuit het perspectief van Helena, haar vader kennen. Ze schetste het beeld van een manipulatieve, dominante vader die zijn vrouw volledig controleerde en domineerde en zijn dochter leerde dat het normaal is om zich op deze manier te gedragen. Karen Dionne is erin geslaagd om de personages tot leven te wekken, ook al betekent dit niet dat het nu ineens aangename personen zijn. In het plot van Dochter van het moeras wisselt het verhaal in de tijd doordat Helena afwisselend vertelt over haar tijd in het moeras en de klopjacht die ze nu op haar vader heeft ingezet. Je krijgt daardoor weliswaar een goed beeld van het leven van Helena, maar het haalt ook de vaart en spanning uit het verhaal. Op een redelijk aantal momenten weet Dionne wel degelijk een spannende cliffhanger te beschrijven, maar helaas weet ze de spanning onvoldoende vast te houden door de lange beschrijvingen van de omgeving, hoe prachtig die ook is. Dochter van het moeras is het best te omschrijven als een roman met een spannend tintje.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu