U bent hier

Dean, Will - De jacht

Waardering ***

Debuutthriller De Jacht wordt flink in de kijker gezet op sociale media, weinig lezers zullen nog niet van dit boek gehoord hebben. De brit, die met zijn vrouw naar Zweden is verhuisd naar een plek waar de zweden niet willen wonen, vond daar voor het eerst de tijd om te schrijven en met groot succes. Zelf vertelt hij over zijn personages niet altijd controle te hebben en het erg leuk te vinden om samen met hoofdpersonage Tuva ouder te worden. Terwijl Nederland voor het eerst wordt getrakteerd op Tuva is Dean al aan het schrijven met zijn 5de deel van de serie, dat door de locatie vaak al snel wordt aangeduid als Scandinavische-noir maar daar is hij het zelf niet echt mee eens (bron; https://www.hebban.nl/artikelen/will-dean-ik-heb-geen-controle-over-mijn...).

De dove journaliste Tuva woont in een klein stadje en werkt voor de stadskrant, zodat ze bij haar zieke moeder in de buurt kan zijn. Tegelijkertijd wil ze niets liever dan naam maken met een artikel om uiteindelijk bij een grote krant aan de slag te kunnen. Wanneer er in de bossen rondom het stadje een lijk wordt gevonden, lijkt dat voor Tuva haar kans om zichzelf te profileren.

De cover doet direct denken aan een Scandinavische locatie door de hoge bomen en eenzame weg die erdoor loopt, al roept het niet direct de spanning die bij een thriller hoort op. Op de achterkant de pakkende termen “Horen, Zien en Zwijgen” en die trekken wel direct de aandacht. Ook journaliste Tuva wekt interesse op, mede door haar beperking van het gehoor. In De jacht leren we Tuva kennen als een doortastende vrouw, gewend om haar eigen zaakjes te regelen en niet over zich heen te laten lopen. Ze is oprecht en staat voor haar principes en laat zich weinig gelegen liggen aan de sociale conventies, ondanks dat dit niet altijd positieve gevolgen heeft. De doofheid, die haar juist een uniek personage maakt, lijkt in dit eerste boek nog niet veel toe te voegen behalve wat teveel informatie over het wisselen van batterijen. Het is te hopen dat in volgende delen van deze serie juist deze toevoeging meer waard wordt voor het plot. Qua plot is De jacht zeker geen slecht boek, al zal de uiteindelijke dader voor de doorgewinterde thrillerlezer waarschijnlijk niet uit de lucht komen vallen. Het zit goed in elkaar, zowel qua opbouw als qua motief, echter door de traagheid van het verhaal is het boek te makkelijk weg te leggen. Wat wel mist is de diepgang die met een journalist als hoofdpersoon verwacht mag worden, het daadwerkelijk onderzoek doen blijft bij ietwat kinderlijk speuren. Wat in De jacht het meest ontbreekt echter is de spanningsboog. Het is een verhaal waarin opgebouwd wordt naar een uiteindelijke climax, maar het oplopen van de spanning laat veel te lang op zich wachten. Het duistere bos is een uitstekende locatie voor meer dreiging, echter is dit de auteur onvoldoende gelukt en lijkt vooral de overvloed aan details daar debet aan. Al met al is De jacht een eerste deel van een serie die nog weliswaar niet overtuigd maar wel een interessant hoofdpersonage biedt voor volgende delen.


 

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu