U bent hier

Crichton en Patterson - Uitbarsting

Waardering ****


Op 4 juni verschijnt in Nederland Uitbarsting van de hand van Crichton en Patterson. De vrouw van de overleden Michael Crichton, onder andere bekend van Jurrasic Park, vond na zijn overlijden een complete research voor het nu verschenen boek. Ze heeft enkele jaren gezocht naar iemand die het levenswerk van haar man kon voorzetten en toen ze kennismaakte met James Patterson wist ze dat ze deze persoon gevonden had. Patterson was een groot fan van Crichton’s werk en ging in op het verzoek zijn boek af te maken, maar dat was nog niet even makkelijk. Ondanks dat ze een aantal overeenkomsten hebben, zoals storystelling, cliffhangers en snelheid binnen een plot waren er ook een aantal verschillen die het lastig maakten. Zo omschrijft Patterson zichzelf als net iets rustiger in de dialogen en is Crichton een auteur die veel met wetenschappelijke feiten strooit (bron https://www.latimes.com/entertainment-arts/books/story/2024-05-31/james-patterson-michael-crichton-eruption-volcano-thriller ).


Wanneer de Mauna Loa in 2025 op het punt van uitbarsten staat is John Macgregor de leider van team dat de vulkaan vanuit het Hawaiian Volcano Observatory al jaren observeert. De verwachtte uitbarsting staat binnen enkele dagen te gebeuren en het lijkt erop dat de lava naar een afgelegen deel van Hawai zal stromen en hooguit een militaire basis zal vernietigen. Maar dan wordt MacGregor duidelijk dat hetgeen de militairen hier opslaan kan leiden tot een wereldwijde ramp en worden hij en zijn team gedwongen om te vechten tegen de natuur om de mensheid te redden.

De cover van Uitbarsting toont een prachtig uitbarstende vulkaan met in grote letters de beide auteurs en de titel eroverheen. De prachtige kleuren maken de uitbarsting levensecht overkomen en trekken zeker aandacht. Het benoemen van beide auteurs op de voorpagina zal een grote schare lezers trekken van hen beiden.
In het eerste deel word je als lezer meegenomen naar een incident enkele jaren voor 2025, waarbij er in een botanische tuin onverwacht bomen binnen korte tijd zwart worden en de dan daar werkende botanist Rachel Sherrill dit op geen enkele manier kan verklaren.
De sprong in de tijd die daar direct opvolgt neemt de lezer mee naar het heden van 2025, een kleine week tot de verwachte uitbarsting van Mauna Loa, de grootste vulkaan ter wereld. Met een team van wetenschappers, onder leiding van John MacGregor, wordt de vulkaan al jaren bestudeerd. MacGregor is wetenschapper, gescheiden van zijn vrouw die zijn zonen heeft meegenomen naar het vasteland, en in zijn vrije tijd geeft hij surfles aan een aantal losgeslagen jongeren op het eiland. Hij is geen geboren Hawaiaan maar heeft zich zowel de cultuur als de taal goed eigen gemaakt. Zijn daadkrachtige houding dwing respect af maar daarnaast stelt hij ook hoge eisen aan de mensen om hem heen. Al in de eerste hoofdstukken laat hij zien onverschrokken te zijn en tot het uiterste te gaan om iemand te redden. Zijn rechterhand Jenny is meer mensgericht, behulpzaam maar wel duidelijk. Haar zachte kant is een mooie aanvulling op de stevige MacGregor. Naast deze twee zijn belangrijke personages kolonel Briggs, ontploffingsexpert Rebecca Cruz, leider van het rampenbestrijdingsteam Henry Takayama, echtpaar De Cuttlers dat zich overal ter wereld profileert als adviseurs bij vulkaanuitbarstingen en egocentrische miljardair J.P. Brett.
In een snelle, korte periode van een kleine week wordt je als lezer meegenomen in de kookpot die ontstaat in de wegtikkende uren richting een uitbarsting van de vulkaan. Nadat duidelijk wordt welk gevaar de uitbarsting voor de mensheid zou kunnen betekenen neemt de spanning snel toe zoals een echte actiethriller betaamt. Er zit een enorme snelheid in het verhaal, terwijl er ook ruimte is voor de onderlinge relaties. Uitbarsting hangt van cliffhangers aan elkaar, waarbij Patterson ook de heftige en nare momenten niet schuwt en het zeker niet altijd even goed afloopt.
De spanningsboog wordt al vrij snel gespannen waarna je als lezer niks anders kan en hoeft te doen dan je te laten meevoeren in het verhaal. Een plot dat uitermate geschikt is voor een verfilming, waarbij je als kijker op het puntje van je stoel zal zitten. Tot het einde toe weet Patterson de lezer in spanning te houden, waarbij het tot aan de laatste pagina de vraag blijft of MacGregor in staat zal zijn, samen met zijn team, om de vulkaan te bedwingen en de natuur de baas te zijn.
Uitbarsting is een spannende actiethriller, dat wegleest met de snelheid van een ontploffende en nietsontziende vulkaan. 

 

*Recensie exemplaar ontvangen van uitgeverij HarperCollins

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu