U bent hier

Cole, Daniel - Jackdaw

Waardering ***

De Britse auteur Daniel Cole is geen onbekende in de wereld van de thrillerlezers, hij maakte al eerder furore met zijn trilogie bestaande uit Ragdoll, De marionet en Wolven. Daarna verscheen stand – alone Mimic en nu is op 25 juli 2023 zijn nieuwste boek Jackdaw verschenen. De Brit staat bekend om zijn ontwapenende humor en zijn zeer gedetailleerde beschrijvingen van de medische details bij de gepleegde moorden in zijn boeken. In de filmpjes van de LS sterrenthrillerleesclub waarin Daniel Cole zelf ook de leesclubvragen beantwoord vertelt hij onder andere dat de humor een zeer belangrijk thema in zijn boeken is. De diepgang in de personages zit hem vooral in de onderlinge verhoudingen, aldus Cole, want ook al is het plot geweldig wanneer je niks om de personages geeft zal het je als lezer niet zo boeien. Jackdaw is verschenen op 25 juli 2023 bij LS Amsterdam.

Rechercheur Scarlett Delaney arriveert op de locatie van een onmogelijke moord; de locatie en de aanwezige feestgangers maken de moord, die toch echt gepleegd is, vrijwel onmogelijk. En dit is niet de eerste keer dat de politie wordt geconfronteerd met een onmogelijke situatie. In de samenwerking met de knappe privé detective Henry Devlin wordt Scarlett tot het uiterste uitgedaagd om deze zaak op te lossen. De misstap van de dader geeft hen een kans om een volgende moord te voorkomen, maar zal het hen lukken om de samenwerking tot een goed einde te brengen?

Op de blauw getinte cover prijkt een afbeelding van een kauw, in het Engels Jackdaw genoemd. Deze vogel, waarvan bekend is dat hij intelligent is, in groepen leeft en er altijd sprake is van sociale pikorde en kauwen onafscheidelijk zijn lijkt wel toepasselijk te zijn bij dit boek en zeker bij Scarlett en Henry. Hoofdpersonage Scarlett komt ietwat naief over in haar contacten met Henry, waar ze aan de andere kant duidelijke onderzoeksvaardigheden bezit. Haar bewijsdrang is vanuit haar achtergrond goed te begrijpen maar de wijze waarop zij, bij momenten, omgaat met haar “collega” Frank juist niet echt. De goed uitziende Henry is vooral slim, creatief en enorm charmant dus het is goed te volgen dat Scarlett enorm gecharmeerd van hem is.
Het plot waarin Cole de lezer meeneemt is er eentje van de lock-in moord mysteries waarbij je lezer ook direct uitgedaagd wordt om mee te puzzelen hoe één en ander in elkaar steekt. Het is de auteur zeker gelukt om een mysterie neer te zetten waarin je als lezer uitgedaagd wordt om je aandacht erbij te houden en de clou te achterhalen, net als Scarlett. Middels de humor en de spanning in de dialogen blijft Jackdaw intrigeren en is het zeker vermakelijk geschreven. De spanningsboog zal voor de echte thriller fans waarschijnlijk aan de lage kant zijn, er zijn weinig echte actie scenes en de spanning zit hem vooral in de onderlinge driehoeksverhouding tussen Scarlett, Henry en Frank. De lezer die spanning en gruwelijkheid verwacht zoals in de eerdere Ragdoll boeken komt bedrogen uit, maar Jackdaw is zeker aangenaam leesvoer. Het open einde laat in ieder geval ruimte voor een vervolg en dat zal dan ook zeker op de “Nog te lezen” lijst verschijnen.


 

* Verkregen voor de LS Sterrenthrillerleesclub op facebook

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu