U bent hier

Christina S. - Heks van vuur en oorlog

Waardering ****

24 jaar oud is auteur Sanne Christina en naast schrijver is zij ook uitgever van haar eigen boeken onder de naam Rebel Books. Haar inspiratie kwam uit de boeken van Harry Potter, toen zij die las wist ze dat ze zelf ook boeken wilde schrijven in dit genre maar dan wel met een stoere vrouw als hoofdpersonage. Haar schrijven en herschrijven omschrijft ze zelf als eerst een zoektocht in een donker bos met een zaklamp waarin ze niet precies weet waar ze heen gaat en er vervolgens licht in het bos komt alle bomen steeds zichtbaarder worden (bron https://booksandparis.com/2020/10/25/interview-s-christina/).

Lara, 16 jaar oud, moet haar test ondergaan waarin getoetst wordt of zij magie bezit. Wanneer ze niet slaagt voor de test en het heksenteken ontvangt staat haar leven per direct op zijn kop. Ze mag steeds minder en haar ruimte wordt steeds meer beperkt, iets waar ze samen met enkele lotgenoten mee moet leren leven. Wanneer Lara en haar nieuwe vrienden besluiten om in verzet te komen krijgt ze langzaam weer grip op haar leven, totdat een duister familiegeheim wordt onthuld.

De mooie cover past goed bij het YA fantasy genre en de gebruikte kleuren ondersteunen de titel Heks van vuur en oorlog. Op de achterkant enkel een korte inleiding in het verhaal, waardoor er geen enkele afleiding meer is om te starten met lezen.
Hoofdpersonage Lara is een 16 jarig meisje dat wel weet dat ze dingen kan die een ander niet kan, maar daar geen controle op heeft. Gaandeweg leer je als lezer samen met Lara over de magie en hoe dit voor haar werkt. Juist doordat je meegenomen wordt vanuit het ik-perspectief weet de auteur stapsgewijs steeds iets meer te onthullen zonder dat je op Lara en haar vrienden vooruit loopt. Lara komt over als een wat naïef meisje dat zich langzaam ontwikkeld tot iemand die de leiding neemt en daarin ook mensen mee kan nemen. Naast lara spelen haar 2 vriendinnen, Amber en Sophie, en haar lotgenoten David, Alex, Philip en Noah belangrijke rollen in het plot. In de contacten met Amber en Sophie leer je Lara kennen als het meisje dat ze was tot haar test, terwijl juist de ontdekkingen samen met haar lotgenoten haar laten groeien als persoon.
De grote lijnen van het plot zijn dan wel niet heel verrassend, toch weet S. Christina te boeien en bij momenten met te verrassen. Waar het boek in het eerste deel nog wat aan vaart mist en het vooral gaat om het leren kennen van de personages en hun leefwereld neemt de snelheid in het laatste kwart van het boek hand over hand toe. De schrijfstijl van Christina is prettig en past goed bij het YA genre doordat er geen sprake is van moeilijke woorden en het vooral om bondige zinnen gaat. Het open einde nodigt absoluut uit om het tweede deel Leger van schaduw en storm te gaan lezen en daarna af te wachten tot ook het derde deel van deze trilogie verschijnt.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu