U bent hier

Buteneers, Bruno - Weerklank

Waardering ***

Bruno Buteneers werkt in 2012 als informatie- en informaticaambtenaar bij de gemeente als men hem vraagt wat hij graag zou doen als hij een ander beroep zou hebben. Hij noemt het schrijven van een verhaal en in 2014 is het dan ook daadwerkelijk zo ver. Na 2 jaar werken aan het manuscript komt Buteneers ermee naar buiten en weet met publieksstemmen de laatste plek op de shortlist van de Hebban thrillerdebuut prijs te bemachtigen.

Kapitein Knapen krijgt aan het begin van de eerste wereldoorlog de opdracht om een toestel te veroveren in een klein plaatsje in België. Voor het Duitse leger, dat onderweg is voor een snelle val van Parijs , het technologische hoogstandje in handen krijgt. Hij stelt zijn eigen kleurrijke eenheid samen, ieder met eigen gaven en gebreken. Op de missie krijgen Knapen en zijn mannen te maken met sabotage, intriges en demonen uit het verleden.

Weerklank speelt zich af aan het begin van de eerste wereldoorlog, een beeld dat Buteneers zeer adequaat weet te schetsen. Het eerste hoofdstuk van Weerklank geeft een gevoel van urgentie, van spanning. Daarna zakt het echter in doordat in meerdere hoofdstukken alle hoofdrolspelers uitgebreid voorgesteld worden. Buteneers brengt hiermee wel verdieping in zijn karakters aan. Pas als de eenheid vertrekt komt er weer wat meer vaart in het verhaal en weet hij de lezer te boeien met een goed verhaal waar duidelijk research voor is gedaan. De locatie komt tot leven en het verhaal komt geloofwaardig over. De spanningsboog die je verwacht bij een thriller wordt niet waargemaakt, maar als het genre wordt aangepast naar avontuur, wat volgens Buteneers ook heel goed past, dan klopt het als een bus. Op de shortlist maakt Weerklank geen kans naast de gedegen thrillers die meestrijden, maar voor de liefhebber van een spannend avontuur en/of de eerste wereldoorlog is het absoluut een aanrader om te lezen.

www.schrijfplezier.eu: Columns, Recensies en meer.

Copyright © 2023 Schrijfplezier.eu